Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Hiányzott az Elefánt a republikánus vitáról

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A legnépszerűbbnek tartott republikánus elnökjelölt-aspiráns, Donald Trump távollétében tartották meg az előválasztások előtti utolsó republikánus tévévitát.

A legnépszerűbb republikánus elnökjelölt-aspiráns, a milliárdos üzletember, Donald Trump azért nem vett részt a Fox televízió által szervezett elnökjelölt-aspiránsi vitán, mert álláspontja szerint az egyik műsorvezető, Megyn Kelly, részrehajló és ellenséges vele.

A tavaly augusztusi elnök-jelölt aspiránsi tévévita után Trump nevetségesnek nevezte Megyn Kelly kemény kérdéseit, majd egy sokak által szexizmusként értelmezett megjegyzéssel támadta a műsorvezetőt. A televízió vezetői ennek ellenére az utolsó pillanatig fenntartottak számára egy üres dobogót, Donald Trump azonban nem gondolta meg magát, és inkább tartott egy jótékonysági nagygyűlést ugyanazon a településen, ahol a vitát rendezték, az iowai Des Moines-ben.

"Hogy nekem személyesen jó vagy rossz, több szavazatot kapok vagy kevesebbet, senki nem tudja, de Önöknek biztosan tetszeni fog, hogy több mint 5 millió dollárt gyűjtöttünk össze egy nap alatt" - fogalmazott Donald Trump.

A tévévitán így hét elnökjelölt-aspiráns jelent meg, köztük Jeb Bush volt floridai kormányzó, Ben Carson sebészorvos és Marco Rubio floridai szenátor, a beszélgetés mégis Trumppal kezdődött.

"Foglalkozzunk kicsit az elefánttal, aki nincs itt ma este" - kérte Megyn Kelly a jelenlévő politikusokat, utalva a republikánus párt jelképére, az elefántra.

"Én kissé hiányolom Donald Trump-ot, ő egy kis plüssmackó számomra" - ironizált Jeb Bush.

A vita első nagy témaköre a külpolitika és a terrorellenes küzdelem volt. Többen is úgy vélték, hogy Barack Obama elnök politikája rontott az amerikai védelmi képességeken, Ted Cruz texasi szenátor szerint a haderő siralmas állapotban van, a floridai Marco Rubio szenátor pedig arról beszélt, hogy az emberiség történetének legveszélyesebb csoportja az Iszlám Állam nevű terrorszervezet, amelyet katonai úton kell legyőzni, amihez újra kell építeni a haderőt.

Jeb Bush arról beszélt, hogy a terrorizmus ellen erőteljesen fel kell venni a harcot, ám amikor az egyik műsorvezető azt kérdezte tőle, milyen tanulságokat fogalmaz meg önmaga számára a testvére, George W. Bush elnök iraki és afganisztáni politikája után, a kérdésre nem válaszolt. Mindössze azt mondta: a terrorszervezet "kalifátusát" el kell pusztítani.

A politikusok - főleg a bevándorlás ügyében - egymással is vitába keveredtek, de gyakran támadták Hillary Clintont és a demokraták másik elnökjelölt-aspiránsát, Bernie Sanderst, akiről Marco Rubio a vita hevében azt találta mondani, hogy "legyen inkább Svédország elnöke". Sanders ugyanis a napokban azt mondta: azt szeretné, ha a szociális ellátásokat illetően az Egyesült Államok olyan lenne, mint Svédország.

Hanganyag: Sigmond Árpád

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi díszbe öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.