Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Hatalmas a dugó a görög-bolgár határon

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kaotikus állapotok alakultak ki kedden a Görögország és Bulgária közötti legfontosabb határátkelőnél, mivel a több mint két hete sztrájkoló görög gazdák traktorjaikkal akadályozzák a forgalmat.

A kormány tervezett nyugdíj- és adóreformja elleni tiltakozásul meghirdetett akció résztvevői csak a személygépkocsikat engedik át a promahon-kulatai átkelőn, a teherautók kénytelenek a határon vesztegelni.

A görög oldalon mintegy 11 kilométer hosszan torlódtak fel a kamionok, míg Bulgáriában legalább 10 kilométeresre nőtt a várakozó teherautók oszlopa - derült ki szemtanúk beszámolóiból.

Az ország több más átkelőjénél - köztük a görög-török határon lévő kasztanéa-edirnei és kipoj-ipsalai határállomásokon - is problémákat okoznak a sztrájkoló gazdák, akik azzal fenyegetőztek, hogy tiltakozó akciójukat kiterjesztik, és a fő görög-bolgár határátkelőt teljesen lezárják. Azt követelik a kormánytól, hogy vonja vissza valamennyi reformtervezetét, és "előfeltételek nélkül" üljön le tárgyalni velük.

Daniel Mitov bolgár külügyminiszter kedden közölte, hogy amennyiben ez szükségessé válik, Szófia az Európai Unió közbelépését fogja kérni a határain uralkodó helyzet miatt.

A bolgár közúti fuvarozók szövetségének egy képviselője pedig úgy nyilatkozott, hogy nehéz összekapcsolni a földművesek akcióját Görögország gazdasági nehézségeivel, mivel szerinte a gazdasztrájk - amely során egyesek szirtaki tánccal tarkított grillpartikat rendeztek - leginkább egy, Dionüszosz görög boristen tiszteletére rendezett fesztiválnak tűnik.

A görög nyugdíjreform elleni, több hete tartó tiltakozás a tervek szerint február 4-én éri majd el a csúcspontját. Erre a napra ugyanis az ország két legnagyobb, 2,5 millió dolgozót tömörítő szakszervezete általános sztrájkot hirdetett meg.

Az új nyugdíjreform keretében a nyugdíjjárulék sok görög munkavállaló esetében elérné a jövedelem 20 százalékát. Az ország nyugdíjpénztárait egybeolvasztanák, a GDP 1 százalékával egyenértékű éves megszorítás mellett. A tervet Görögországnak mindenképpen végre kell hajtania annak érdekében, hogy le tudják zárni a hitelezők által tavaly augusztusban biztosított legújabb, mintegy 86 milliárd dolláros mentőcsomag felhasználásának első felülvizsgálatát.

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, töltődjön és szépüljön itthon!

Valentin napi wellness ajánlatok

Kényeztesse párját Valentin napi meglepetéssel valamelyik wellness szállodában.