Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Zikaláz - Vírusfertőzötteket diagnosztizáltak Ausztráliában

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Diagnosztizálták két embernél a zikavírust Ausztráliában - jelentette be kedden Új-Dél-Wales állam egészségügyi hivatala.

A két ausztrál állampolgárnál pénteken állapították meg a fertőzést, miután Haitiről visszatértek Ausztráliába. A hivatal hozzátette, hogy a fertőzötteknél a betegség enyhe lefolyású volt és azóta meggyógyultak.

A sydneyi nemzetközi repülőtéren észlelték a kórt terjesztő szúnyogfajta, az egyiptomi csípőszúnyog példányait is. Vicky Sheppeard, az egészségügyi hivatal fertőző betegségekkel foglalkozó osztályának igazgatója azonban kijelentette, valószínűtlen, hogy a vírus elterjedne a térségben, mivel ez a szúnyogfaj ott nem él nagy számban. Hozzátette, hogy ugyanakkor Queensland állam északi részein megtalálható az egyiptomi csípőszúnyog.

Az új-dél-walesi mezőgazdasági hivatal eközben közölte, hogy fokozza a rovarirtók használatát az olyan repülőgépeken, amelyek Délkelet-Ázsiából érkeznek Sydneybe.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett ki a zikavírus miatt.

A vírus a gyanú szerint mikrokefáliát, kóros kisfejűséget okoz a magzatoknál, ezt azonban egyelőre nem támasztják alá tudományos bizonyítékok. Brazíliában tavaly október óta több mint négyezer ilyen csecsemő jött világra.

A kórokozó Afrikából származik, először az ugandai Zika erdőben egy rhesusmakákóban azonosították 1947-ben, emberben pedig 1968-ban Nigériában. Egyelőre nincs védőoltás vagy orvosság a kór kezelésére.

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi díszbe öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.