Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Putyin-Seehofer találkozó: Oroszországnak különleges viszonya van Bajorországgal

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Oroszország Bajorországgal fennálló különleges viszonyát méltatta, és köszönetet mondott az Oroszországgal való kapcsolatok normalizálása érdekében tett erőfeszítéseiért Horst Seehofer bajor miniszterelnöknek Vlagyimir Putyin orosz elnök a Moszkva melletti, novo-ogarjovói elnöki rezidencián tartott szerdai találkozójukon.

"Különleges viszonyunk van Bajorországgal, jelentős mértékűek a kereskedelmi-gazdasági kapcsolataink. Hatalmas felelősségünk van a munkahelyek és a kulturális kapcsolatok fenntartásának terén is. Ismerjük az ön hozzáállását, és azt is, hogy szeretne mindent megtenni az orosz-európai, valamint az orosz-német kapcsolatok normalizálásáért, és mi ezért kétségkívül hálásak vagyunk" - mondta Putyin a találkozón a TASZSZ jelentése szerint.

Seehofer arról beszélt, hogy Bajorország "a saját bőrén érzékeli" a világpolitikai eseményeket, ezen belül a szíriai, ukrajnai fejleményeket, az európai migránsválságot és a bűnözést.

"Meggyőződésünk, hogy ezeket a problémákat csak együttműködve, nem pedig egymással konfliktusban állva tudjuk megoldani" - hangsúlyozta a bajor miniszterelnök, hozzátéve, hogy mindezt a német szövetségi kormánnyal egyetértésben és lehetőség szerint Oroszországgal közösen szeretnék elérni.

Putyin emlékeztetett az Angela Merkel német kancellárral előző nap folytatott telefonbeszélgetésére.

"Úgy értettem, hogy támogatja a német és orosz régiók közötti kapcsolatokat" - mondta az orosz elnök.

"Legfontosabb számunkra, hogy hogy elmélyítsük kapcsolatainkat, elsősorban a gazdaságiakat. De nem csak azokat. Úgy vélem, ki kell terjeszteni a kapcsolatok elmélyítését a kultúrára és a tudományra is" - mondta Seehofer.

Vlagyimir Putyin "nagyon jelentősnek" nevezte Oroszország és Bajorország kapcsolatait, hiszen az orosz-német gazdasági kapcsolatok 20 százaléka a délnémet tartományra esik. Hozzáfűzte, hogy Oroszországban 1600 bajor részesedéssel működő vállalkozás tevékenykedik a gépgyártásban, az elektronikában és az építőiparban, de számos más területen is. Elmondta továbbá, hogy a német befektetések 50 százaléka Bajorországból érkezik.

"Ezért számunkra ön különleges vendég, szívesen látjuk önt" - fordult Putyin Seehoferhez.

A bajor kormányfő kifejezésre juttatta azt a szándékát is, hogy Oroszország és Németország között jobb bizalmi kapcsolat alakuljon ki.

"Úgy véljük, hogy ez megkerülhetetlen annak tükrében, ami a világban történik" - mondta.

Seehofer még tárgyalásai előtt, a Moszkvába tartó repülőgépen az Oroszország elleni nyugati szankciók enyhítése mellett szállt síkra "belátható időn belül".

A bajor miniszterelnök kétnapos látogatása keretében csütörtökön Gyenyisz Manturov ipari és Alekszej Uljukajev gazdasági miniszterrel, továbbá Szergej Szobjanyin moszkvai polgármesterrel tárgyal.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!