Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Bulgária az UNESCO főigazgatóját jelöli ENSZ-főtitkárnak

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bulgária bejelentette kedden, hogy Irina Bokovát, az UNESCO főigazgatóját javasolja Ban Ki Mun utódjául az ENSZ főtitkári posztjára.

"Tapasztalatával Bokova a posztért folyó kampány egyik fontos jelöltje lehet" - áll a bolgár külügyminisztérium közleményében.

A 63 éves bolgár diplomata, aki 2009 óta az első nőként vezeti a világszervezet nevelésügyi, tudományos és kulturális
szervezetét, tisztségében a második mandátumát tölti, megbízatása 2017 végéig szól.

Megválasztása esetén ő lehetne az ENSZ első női és első kelet-európai főtitkára.

"Kétszer választottak meg erős vetélytársakkal szemben (...) Tudom, hogy kell megnyerni az ENSZ-beli választásokat" - jelentette ki a diplomata nemrég a bolgár Nova televíziónak nyilatkozva.

Bokova korábban volt már országa párizsi és monacói nagykövete, majd UNESCO-nagykövete 2005 és 2009 között, mielőtt ugyanott főigazgatóvá választották. A kommunista családban nevelkedett Irina Bokova a bolgár rendszerváltást követően a szocialista párt parlamenti képviselője lett és a bolgár-európai uniós kapcsolatok koordinátora volt 1995 és 1997 között. Ebben a funkciójában úttörő szerepet vállalt Bulgária 2007-es EU-csatlakozásában.

A világszervezet tavaly decemberben intézett felhívást tagállamaihoz, hogy az átláthatóság jegyében nyilvánosan nevezzék meg jelöltjüket a főtitkári posztra. A dél-koreai Ban Ki Mun mandátuma ez év végén jár le. A világszervezet szokásjoga szerint a főtitkári posztra a világ egyes régióinak országai rotációs rendszerben jelölhetnek diplomatát, és a következő ciklusban - most először - a kelet-európai térség lesz soron.

A szlovén sajtó szintén kedden számolt be arról, hogy Szlovénia hivatalosan Danilo Türk volt államfőt jelölte az ENSZ főtitkári posztjára.

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi díszbe öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, töltődjön és szépüljön itthon!