Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Elfogadta az állampolgárságtól való megfosztás lehetőségét Franciaországban

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A francia nemzetgyűlés kedd éjjel első olvasatban csekély többséggel megszavazta a terrorveszély miatt kezdeményezett alkotmánymódosításnak azt a passzusát, amelynek értelmében a terrorizmusért elítélteket bizonyos körülmények között megfoszthatják francia állampolgárságuktól.

Az alsóház 162 szavazattal 148 ellenében, 22 tartózkodás mellett támogatta a nemzetközileg is vitatott passzust.

Az elfogadott szöveg szerint az állampolgárságtól való megfosztás kiegészítő büntetés, amelyet egy büntető bíró szabhat ki a nemzet alapvető érdekeit sértő vagy terrorista bűncselekmények esetében.

A Le Figaro című lap parlamenti beszámolója szerint a módosítás úgy fogalmaz: a bíró dönthet úgy is, hogy az elítéltet olyan, "az állampolgársággal összefüggő polgári és szabadságjogoktól fosztja meg, mint a szavazáshoz, a megválasztáshoz, valamint a közalkalmazotti állás betöltéséhez való jog.

Manuel Valls miniszterelnök üdvözölte a szavazás eredményét. Arra a kérdésre, hogy a szoros szavazási eredmény azt jelenti-e, hogy az alkotmányreform elbukhat a végső szavazáson Valls azt válaszolta: "Holnap megtartjuk a második szavazást, amikor - azt hiszem - még szélesebb lehet a támogatottság, és az alkotmányreform szabad utat kaphat."

Bírálói szerint minden ilyen törvény eleve megbélyegezheti a kettős állampolgársággal rendelkező franciákat, így például az afrikai volt francia gyarmatokról származókat. A nemzetközi jog szerint egyetlen állam sem teheti hontalanná saját polgárait.

A francia nemzetgyűlés egy nappal korábban, keddre virradó éjjel már jóváhagyta a terrorveszély kapcsán kezdeményezett alkotmánymódosítás első passzusát, amely a rendkívüli állapot szabályozásáról rendelkezik.

A szenátus pedig jelentős többséggel elfogadta kedden a 130 áldozatot követelő november 13-i párizsi merényletek éjszakáján kihirdetett rendkívüli állapot további három hónapos meghosszabbításáról szóló törvénytervezetet, amelyet a kormány részéről a fokozottnak ítélt terrorfenyegetettséggel indokoltak.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!