Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Megállították Obama egyik ambiciózus programját

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szövetségi Legfelső Bíróság súlyos csapást mért kedden Barack Obama amerikai elnök politikájára, felfüggesztve a klímaváltozás lassítását célzó elnöki program fő elemét, amely jelentősen visszafogná az amerikai erőművek szén-dioxid-kibocsátását.

Az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő taláros testület konzervatív, illetve liberális tagjai 5-4 arányban adtak igazat annak a 27 szövetségi államnak, továbbá különböző vállalatoknak és gazdasági csoportoknak, amelyek keresetet nyújtottak be az elnök terve ellen.

A "tiszta erőművek" megteremtését célzó terv (Clean Power Plan) értelmében az amerikai erőműveknek 2030-ig drasztikusan, 32 százalékkal kellene csökkenteniük szén-dioxid-kibocsátásukat a 2005-ös szinthez képest.

A kedd esti szavazás eredménye azt jelenti, hogy amíg a jogi vita tart, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését célzó szövetségi szabályozást nem léptetheti életbe az amerikai Környezetvédelmi Hatóság (EPA). A legfelső bírósági döntés sokára várható indoklása, és a több lépcsős fellebbviteli eljárások miatt minden bizonnyal hosszan elnyúló jogi vita azonban aligha ér már véget Obama elnöki mandátumának lejárta el
őtt.
Első reagálásában a Fehér Ház védelmébe vette a klímaváltozás elleni elnöki program törvényességét.

"Nem értünk egyet a Legfelső Bíróság döntésével, amely felfüggeszti a Tiszta Erőmű Tervet a peres folyamat lezárultáig" - hangsúlyozta nyilatkozatában Josh Earnest fehér házi szóvivő.

Szavai szerint a kormány terve jogilag és műszakilag is megalapozott, és időt ad a szövetségi államoknak arra, hogy kidolgozzák költséghatékony terveiket a kibocsátás csökkentésére. Earnest hozzátette, hogy az Obama-kormány további "agresszív lépéseket fog tenni a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének előmozdítása érdekében".

Több szövetségi állam, köztük a jobbára szénbányászatból élő Nyugat-Virginia és az olajtermelő déli óriásállam, Texas, továbbá nagyvállalati csoportok egész sora még októberben nyújtott be keresetet a Legfelső Bírósághoz, e szövetségi környezetvédelmi szabályozás végrehajtásának leállítása érdekében. Ugyanakkor több mint tucatnyi szövetségi állam és a Városok Országos Szövetsége, amely több mint 19 ezer amerikai várost tömörít, támogatja a Fehér Ház tervét.

Patrick Morrisey nyugat-virginiai igazságügyminiszter, akinek széntermeléstől függő állama egyike a program elleni jogi harcot indító államoknak és jogi személyeknek, dicsérte a bírói testület döntését.

"Egészen felvillanyoz bennünket, hogy a Legfelső Bíróság megértette a szabályozás közvetlen hatását, és befagyasztotta annak végrehajtását, megvédve a munkahelyeket és rengeteg dollárt takarítva meg addig is, amíg folytatjuk a (terv) jogszerűsége elleni harcunkat" - mondta Morrisey.

A szén-dioxid-kibocsátás csökkentését célzó szabályozás megvalósítása megfigyelők szerint kulcsfontosságú lenne ahhoz, hogy az Egyesült Államok teljesíteni tudja a decemberben Párizsban aláírt globális klímavédelmi megállapodás célkitűzéseit. Ráadásul az Obama-kormány és környezetvédelmi csoportok egyaránt azt állítják, hogy az elnöki terv munkahelyek sokaságát teremtené meg a tisztaenergia-ágazatban.

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi díszbe öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.