Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Neki köszönheti sikerét Donald Trump

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A világ, de az amerikaiak jó része is ámuldozva figyeli, hogyan kampányol a milliárdos üzletember, Donald Trump, aki még soha nem viselt közhivatalt, és soha nem vett részt politikai kampányban. A Republikánus Párt "színeiben" az elnökjelöltségre pályázó Trump kampány-és médiasikereinek hátterében munkálkodó szakember egyre több figyelmet kap az amerikai sajtóban.

Trumpot az amerikai elnökválasztási folyamat első előválasztásán - kedden New Hampshire államban - egy 41 esztendős kampánymenedzser segítette győzelemre. A New York-i milliárdos a voksok harmincnégy százalékával nyerte meg az előválasztást, nem utolsósorban szókimondásával, nemegyszer a durvaságig nyers állásfoglalásaival, egyszerűsítettnek minősített kampányüzeneteivel. Bár a New Hampshire-ben lezajlott előválasztás még csak az első állomás az elnökjelöltségig tartó bonyodalmas és hosszú úton, a politikai elemzők - és maguk a politikusok is - felfigyeltek Trump háttéremberére, arra, aki "megcsinálta" Trumpot.

"Corey Lewandowski energikus, víziói vannak a politikáról" - mondta róla Donald Trump egy csütörtöki interjúban, amelyet már Dél-Karolinában kampányolva adott a The Wall Street Journal című napilap munkatársának. Trump legyen Trump, vagyis hagyjuk, hogy önmagát adja! - ez a kampánymendzser jelszava, s ennek jegyében tervezte-tervezi az elnökjelölt-aspiráns megjelenéseit és megszólalásait.

Lewandowski 2015 tavaszán szegődött Trumphoz, aki júniusban jelentette be, hogy versenybe száll a republikánusok elnökjelöltségéért. A kampányszakember politikatudományokat tanult a massachusettsi egyetemen, s viszonylag ismeretlen az országos politikában. Pedig eddigi karrierje a Republikánus Párthoz kötődik: kisebb kampányokban dolgozott, New Hampshire-ben - amely szűkebb pátriája - az Amerikaiak a fellendülésért nevű konzervatív csoport igazgatója volt, és 2014-ben, a New Hampshire-i Concord városában, egy republikánus rendezvényen találkozott először Donald Trumppal. Az üzletember néhány hónappal később meghívta őt a New York-i Trump-torony huszonhatodik emeletén lévő irodájába, és mindjárt megosztotta vele terveit arról, hogy indulna az elnökjelöltségért. "Jobb vagy, mint a többi kampánymenedzser a placcon?" - kérdezte a milliárdos. Lewandowski, saját elmondása szerint, így válaszolt: "Azt hiszem, igen, és mindegyiküknél keményebben dolgozom." Trump azonnal szerződtette őt, évi 240 ezer dolláros fizetésért, és azonnal munkába is állt. Anélkül egyébként, hogy otthon megbeszélte volna a feleségével, akivel négy kisgyermeket nevel.

A kampánymenedzser a Trump-torony ötödik emeletén rendezte be irodáját, három szakembert vitt magával, és 2014 tavaszán máris elkezdte kidolgozni a kampánystratégiát. Tárgyalt a reklámszakemberekkel, alkudozott a reklámárakon, de közben tesztelte az üzleti partnerek véleményét is Trumpról.

"Trump soha nem mondott nemet, egyetlen financiális kérésünkre sem. De igyekeztünk visszafogni a költségeket, mindegyikünk többféle feladatot is ellátott" - avatta be munkája részleteibe az egyik amerikai televízió riporterét Lewandowski. Sőt a kampánycsapat munkájából kivette részét a 68 éves édesanyja és a felesége is. Gyermekei például a család manchesteri otthonában címeztek borítékokat. A kampánycsapat címekkel felszerelkezve házról házra járt, telefonon is felkereste a választópolgárokat, és viszonylag pontos információkat gyűjtött össze arról, hogy mi az, ami a leginkább foglalkoztatja a New Hampshire-ieket. Kampányrendezvényein aztán Trump leginkább ezeket a kérdéseket vetette fel.

Lewandowski még Trumpot is több "munkára" kényszerítette. A New Hampshire-i előválasztás előestéjén a milliárdos már befejezte volna a kampányolást, vacsorázni indult a családjával, amikor a kampánymenedzser megállította: "Uram, még sok itt a tennivalónk." S azzal elkísérte az elnökjelölt-aspiránst egy szobába, ahol mintegy száz fiatal önkéntes aktivista várt rájuk. "Ha ezek a srácok nem szállnak be most, akkor nem nyerünk" - mondta Trumpnak. A milliárdos vagy egy óra hosszat beszélgetett és fotózkodott az önkéntesekkel.

Másnap megnyerte az előválasztást.

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, töltődjön és szépüljön itthon!