Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

A magyarokra leadott sortűz áldozataira emlékeztek Pozsonyban

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A csehszlovák légió katonái által 1919-ben egy békés tüntetés résztvevőire leadott sortűz áldozataira emlékeztek felvidéki magyarok a tragédia pénteki évfordulóján Pozsonyban, a Csalogányvölgyi temetőben.

1919. február 12-én Pozsonyban a hajdani Vásár téren (most Szlovák Nemzeti Felkelés tere) több ezer fős - főként a város magyar és német lakóiból álló - tömeg tartott békés tüntetést, az ellen tiltakozva, hogy a várost az év első napján megszállták a csehszlovák légió katonái, majd egy hónappal később a Zsolnáról Pozsonyba költözött úgynevezett teljhatalmú szlovák minisztérium önkényesen Szlovákia fővárosává nyilvánította a várost.

A fegyvertelen, magyar zászlókkal felvonuló tömeg az Éljen Magyarország jelszót skandálta, amit a csehszlovák legionáriusok provokációnak minősítettek és géppuskasortüzet adtak le rájuk, majd szuronnyal támadtak a menekülő emberekre. A sortűzben a helyszínen hatan életüket vesztették, majd a több mint száz sebesült közül további kettő később halt bele súlyos sebesülésébe.

A pozsonyi magyarok az idén már tizenegyedik alkalommal emlékeztek az áldozatokra azok végső nyughelyén, a Csalogányvölgyi temetőben. A megemlékezésen, amelyen a Pozsonyi Casino társulás és a Csemadok Pozsony óvárosi alapszervezete szervezett, mintegy kéttucatnyian vettek részt, köztük Magyarország pozsonyi nagykövetségének képviselete, civil szervezetek és magánszemélyek.

"A lövöldöző katonákat a város lakosai - nem lévén semmi fegyverük - hógolyókkal dobálták meg" - idézte fel a történteket a helyszínen Brogyányi Mihály, a Csemadok óvárosi alapszervezetének alelnöke. Hozzátette: a sortüzet követően a katonák még több órán át üldözték a menekülőket, a puskaropogást városszerte még estig hallani lehetett.

Az erőszak a tragédia áldozatainak erőszakellenes tüntetéssé vált temetésén tovább folytatódott. Akkor vesztette életét a megszállás elleni tiltakozáshullám kilencedik áldozata, egy mindössze 14 éves fiú, akit azért lőtt le az egyik katona, mert azt hitte, hogy a cipőjét bekötni készülő fiú a hátsóját mutatja neki.

A történtek miatt később a csehszlovák hatóságok vizsgálatot indítottak, de ennek alapján senkit nem vontak felelősségre. A tragédia áldozatait máig nem rehabilitálták. A pénteki megemlékezés koszorúzással és a Himnusz eléneklésével zárult.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!