Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Az as-Shabaab vállalta magára a szomáliai repülő elleni merényletet

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az as-Shabaab szomáliai terrorista szervezet vállalta a február elején egy szomáliai utasszállító repülőgép elleni robbantásos merénylet elkövetését.

A szélsőségesek szombaton e-mailben közölték, hogy bosszúból hajtották végre a repülőgép elleni támadást, válaszul a "nyugati keresztesek koalíciója" és "hírszerző ügynökségeik" bűncselekményeire, amelyeket a szomáliai muzulmánok ellen követtek el.

Február elején bomba robbant a Daallo Airlines szomáliai légitársaság egyik utasszállító repülőgépén, amely emiatt kényszerleszállást hajtott végre. A mogadishui vezetés által terrortámadásnak minősített robbanásban a repülőgép oldalán egy lyuk keletkezett, amelyen egy ember kizuhant és szörnyethalt. A repülőgép fedélzetén utazó 75 utas közül továbbá ketten könnyebben megsebesültek a merényletben.

A detonáció mintegy 15 perccel a felszállás után, 3500 méteres magasságban történt. A pilóta szerint ha nagyobb magasságban következik be, a robbanás az egész gépet szétszakíthatta volna.

A mogadishui repülőtér gyakorlatilag erődítménnyé változott azóta, hogy tőszomszédságában állították fel az Afrikai Unió békefenntartóinak (Amisom) főhadiszállását, amely a szomáliai kormányt segíti az al-Shabaab nevű szélsőséges iszlamista szervezet elleni küzdelemben.

Az iszlamistákat 2011 közepén elűzték a szomáliai fővárosból és a legtöbb általuk birtokolt területről az afrikai ország déli és középső részén. Ugyanakkor az al-Shabaab még mindig hatalmas területeket tart ellenőrzése alatt vidéken, ahol a szélsőségesek gyakran követnek el öngyilkos merényleteket kormányzati és afrikai uniós érdekeltségek ellen.

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, töltődjön és szépüljön itthon!