Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Kerry szerint Albánia a "helyes úton" jár

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Albánia a "helyes úton" jár a mélyreható reformok terén, amelyeket elsősorban a korrupció felszámolása érdekében indított el, s ezt a nyugati országok teljes mellszélességgel támogatják - fejtette ki vasárnap a Tiranába hivatalos látogatásra érkezett amerikai külügyminiszter.

John Kerry Edi Rama miniszterelnökkel találkozott, de tanácskozott Lulzim Bashával, a jobbközép ellenzék vezetőjével is.

Az amerikai diplomácia vezetője egyaránt méltatta Albánia korrupcióellenes intézkedéseit és az Iszlám Állam elleni küzdelemben való aktív részvételét.

Albánia "a helyes úton halad" - állapította meg Kerry, elsősorban az igazságügyi rendszer mélyreható reformjára utalva, amelyet amerikai és európai ellenőrzés mellett indított meg a politika és a szervezett bűnözés közötti összefonódások felszámolása érdekében. E reform keretében az ország vezetése úgy akarja átszabni az igazságszolgáltatás egészét, hogy a korrupt politikusok ne élvezhessenek büntetlenséget a jövőben.

A kis balkáni országban ennek nagy a tétje, hiszen 2014-ben kapott tagjelölti státust az Európai Uniótól, és az említett reform sikere a feltétele annak, hogy esélye legyen a majdani csatlakozásra.

Kerry vasárnap amiatt is dicséretben részesítette Tiranát, hogy - mint fogalmazott - mindig az első vonalban harcol az erőszakos szélsőséges erők ellen az Iszlám Állam elleni koalíción belül. "Albánia velünk van Afganisztánban is" - emlékeztetett az amerikai külügyminiszter, külön kiemelve, hogy a NATO tagjaként ez az ország különleges felelősséget vállal magára a Balkánon is.

Edi Rama válaszként hangsúlyozta: "Az Egyesült Államokhoz különleges kötelékek fűznek bennünket, semmi sem választhat el minket, minden téren egységesek vagyunk".

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!