Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Súlyos rákbeteg a Hezbollah vezetője

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Teheránba vitték előrehaladott rákbetegsége kezelése érdekében Haszan Naszralláh sejket, a Hezbollah radikális libanoni síita szervezet vezetőjét - értesült hétfőn az izraeli média.

A libanoni főváros, Bejrút egyik rádióállomásának főszerkesztő-helyettese, Jerry Maher azt állította egy rádióműsorban, hogy Naszralláh évek óta tartó rákbetegsége rendkívül előrehaladott végső stádiumába jutott, ezért egy teheráni kórházba szállították, ahol orosz és észak-koreai orvosok kezelik.

A Hezbollah képviselői egy szaúd-arábiai újságnak azt nyilatkozták, hogy nem kívánnak hivatalosan állást foglalni ebben a kérdésben, de a Maarív című izraeli újság honlapjának értesülése szerint Naszralláhot már nem első ízben szállították teheráni gyógykezelésre.

A The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli újság honlapja a síita szervezet vezetőjének távollétével magyarázta hétfőn, hogy Libanon egyik legfontosabb politikusa, Szaad Haríri hevesen támadta a Hezbollah vezérét.

Az önkéntes száműzetésben Szaúd-Arábiában és Franciaországban élő Szaad Haríri, aki apja, Rafík Haríri miniszterelnök megölésének 11. évfordulóján hazalátogatott, egy vasárnapi nagygyűlésen kijelentette, hogy elsősorban a Hezbollah a felelős a Libaonban huszonegy hónapja tartó belpolitikai válságért, azért hogy az országnak nincs államfője, a Tammam Szalám miniszterelnök vezette egységkormány pedig szinte működésképtelen.

Haríri bejelentette, meg akarja akadályozni, hogy Libanont ellenségeskedésbe sodorják Szaúd-Arábiával és más arab országokkal. Azt is hangsúlyozta, hogy szerinte a Hezbollah rossz helyeken és igazságtalan célokért harcol. A Hezbollah jemeni és iraki szerepvállalása mellett Haríri valószínűleg arra is utalt ezzel, hogy a síita szervezet Bassár el-Aszad szíriai elnök oldalán részt vesz a szíriai polgárháborúban.

Izraelben különös figyelem övezi a Hezbollah vezetőjének sorsát, mert az ötvenhat éves Naszralláh a zsidó állam egyik legelszántabb ellensége, különösen amióta legidősebb fia életét vesztette 1997-ben egy izraeli katonák elleni összecsapásban.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!