Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Az amerikai szenátus ezzel bosszantja Kínát

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kínai külügyminisztérium szerint komoly következményekkel járna, ha a 11 éves börtönbüntetését töltő Nobel-békedíjas Li Hsziao-po ellenzéki aktivistáról neveznék el Washingtonban a kínai nagykövetséggel szembeni plázát, miként ezt az amerikai szenátus javasolta - jelentette ki a tárca szóvivője kedden Pekingben.

Az Egyesült Államok szenátusa a múlt pénteken megszavazta Ted Cruz konzervatív texasi szenátor, elnökjelölt-aspiráns előterjesztését. Ahhoz azonban, hogy a tervezet törvénnyé váljon, a képviselőház támogatására és Barack Obama elnök aláírására is szükség van. Amennyiben a szenátusi javaslat megvalósulna, a kínai nagykövetség postacíme a jelenlegi International Place 3505 helyett Liu Xiaobo Plaza 1-re változna.

Fehér házi források szerint Barack Obama amerikai elnök főtanácsadói azt fogják javasolni, hogy az elnök emeljen vétót az ügyben, mert a tervet nem tartják hatékony lépésnek Liu szabadon engedése érdekében.

Hung Lej kínai külügyminisztériumi szóvivő kérdésre válaszolva "a nemzetközi kapcsolatok alapvető normáival ellentétesnek" nevezte a törvényjavaslatot, ami ellen kormánya nevében tiltakozott. Mint fogalmazott, bíznak abban, hogy a washingtoni kormányzat véget vet a "politikai komédiának".

A Global Times című, állami fenntartású kínai napilap a témában közölt kommentárjában "kicsinyes akciónak" nevezte Cruz indítványát. Megjegyezte, hogy az amerikai kezdeményezés "nem változtat a tényen, hogy Liu a kínai nemzetbiztonságot veszélyeztette és börtönbüntetésre ítéltetett". A shanghaiist.com nevű című, angol nyelvű hírportál azt írta: már csak azt várja, hogy a pekingi amerikai nagykövetség utcáját Edward Snowden sugárútra kereszteljék.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!