Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Bemutatta energiabiztonsági csomagját az Európai Bizottság

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az energiabiztonsági intézkedésekből álló csomagját mutatta be kedden Brüsszelben az Európai Bizottság.

A csomag számos intézkedést határoz meg az unió földgázellátása stabilitásának javítása céljából. Az intézkedések kiterjednek az energiakereslet mérséklésére, az energiatermelés növelésére, beleértve a megújuló energiaforrásokat, a jól működő és teljeskörűen integrált belső energiapiac továbbfejlesztésére, valamint több pillérűvé kívánja tenni az energiaforrásokat, az energiaszállítókat és energiaútvonalakat.

A javaslatok az európai energiapiac nagyobb átláthatóságára és így a tagállamok közötti erősebb szolidaritás megteremtésére is irányulnak.

Maros Sefcovic, az EU energiaügyi biztosa szerint az energiaunióra vonatkozó stratégia ígérete az, hogy minden európai polgár számára biztosítja a biztonságos, fenntartható és versenyképes energiát. A csomag az energiaellátás biztonságát állítja középpontba. Az unió energiakereslete csökkentésével és a külső forrásokból táplálkozó energiaellátás jobb kezelése fokozni fogja Európa energiapiacának stabilitását.

Miguel Arias Canete éghajlat- és energiapolitikáért felelős EU-biztos szerint nem fordulhat elő a 2006-os és 2009-es földgázválsághoz hasonló eset, amelyek során több millióan maradtak fűtés nélkül. Európa határain tapasztalható politikai feszültségek arra emlékeztetnek, hogy ez a probléma nem fog magától megoldódni - fogalmazott a biztos, aki szerint a javaslat arról szól, hogy a tagállamok közösen megvédik a legkiszolgáltatottabbakat.

A földgázellátás biztonságáról szóló rendelettervezet átláthatóbbá kívánja tenni az uniós földgázpiacot és az ellátás biztonságát szavatolni hivatott intézkedések kidolgozásakor a nemzeti megközelítés helyett a regionális megközelítést szorgalmazza.

A javaslat bevezeti a tagállamok közötti szolidaritás elvét is annak érdekében, hogy az ellátást, amennyiben komoly válság miatt veszélybe kerülne, biztosítani lehessen a háztartások és az olyan alapvető szociális szolgáltatások számára, mint az egészségügy.

A határozat szerint az uniónak biztosítania kell, hogy a földgázellátás biztonsága szempontjából jelentős harmadik államokkal kötött államközi megállapodások átláthatóbbak legyenek, és maradéktalanul megfeleljenek az uniós jogszabályoknak. Ezt a célt szolgálja a bizottság által elvégzendő előzetes összeegyeztethetőségi ellenőrzés bevezetése is. Ez az előzetes értékelés tenné lehetővé a versenyszabályokkal és a belső energiapiacra vonatkozó jogszabályokkal való összeegyeztethetőségnek az ellenőrzését. A tagállamoknak a megállapodások aláírása előtt teljes mértékben figyelembe kell majd venniük a bizottság véleményét.

A cseppfolyósított földgázra (LNG-re) és a földgáztárolásra vonatkozó stratégiája valamennyi tagállam számára hozzáférhetőbbé kívánja tenni az LNG-t mint alternatív földgázforrást. E stratégia központi elemei a stratégiai infrastruktúra kiépítése a belső energiapiac teljessé tétele érdekében, valamint azon projektek meghatározása, amelyek révén véget lehet vetni egyes tagállamok egyetlen forrástól való függésének.

A javaslatban szereplő fűtési és hűtési stratégia az épületek és ipari létesítmények széntelenítése előtt tornyosuló akadályok felszámolására összpontosít. Azt is hangsúlyozza, hogy az energiahatékonyság növelése és a megújuló energiaforrások felhasználása hatással lesz az energiabiztonságra.

A bemutatott javaslattal az Európai Bizottság arra kéri az Európai Parlamentet és a Tanácsot, hogy az abban foglaltakat tegyék mihamarabb jogszabályokká annak érdekében, hogy megerősödjön Európa ellenálló képessége az energiaellátás esetleges zavaraival szemben.

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, töltődjön és szépüljön itthon!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.