Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Vitáztak az elnökjelölt-aspiránsok

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az amerikai demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok Nevadában, a republikánus pártiak pedig Dél-Karolinában vitáztak csütörtök este országos tévéadásban. Hillary Clinton volt külügyminisztert Nevadában kipfujolták, Donald Trump New York-i üzletember a CNN által szervezett vitában módosított néhány korábbi álláspontján.

A republikánusok szombaton előválasztást tartanak Dél-Karolinában; a demokraták pedig Nevadában voksolnak, de ott nem előválasztás, hanem jelölőgyűlés lesz. A tévévitákat a szombati megméretés jegyében tartották meg. Dél-Karolinában John Kasich ohiói kormányzó, Jeb Bush és Donald Trump volt a vendég, a nevadai rendezvényen pedig Hillary Clinton és Bernie Sanders vermonti szenátor.

A republikánusok csütörtöki szereplését kevés vita jellemezte, összecsapások nélkül. Igaz, nem egyszerre voltak jelen a pódiumon, hanem egymás után beszélgetett velük a műsorvezető, illetve tettek fel nekik kérdéseket a közönség soraiból. Kasich optimistán vázolta fel terveit, elsősorban az egészségbiztosításról, amelyet átalakítana, de az Obama-féle reform egyes elemeit megtartaná. Jeb Bush részletes gazdasági és külpolitikai elképzelésekkel rukkolt elő, és meglepően sokat beszélt személyes életéről: édesapja iránti csodálatáról, hitbéli meggyőződéséről (protestáns hitről áttért katolikusra), s viszonylag hosszan beszélt jelenlévő felesége, a mexikói születésű Columba asszony iránti szerelméről.

Politikusabban fogalmazott, jóval visszafogottabb stílusban beszélgetett ezúttal Donald Trump: nem volt hajlandó megismételni korábbi kijelentését, miszerint George W. Bush volt elnök hazugsággal vitte bele Amerikát az iraki háborúba, sőt, sejtetni engedte, hogy elnökként a politikailag korrekt beszédre is képes volna. "Képes vagyok politikailag sokkal korrektebb lenni, mint bárki más, akivel interjút készített" - mondta Anderson Cooper moderátornak. A vitát a CNN szervezte a három republikánus elnökjelölt-aspiránsnak, a másik három republikánus politikus vitáját szerdán tartották.

A nevadai Las Vegasban Hillary Clinton és Bernie Sanders hevesebb szócsatát vívott. Amikor például Clinton azt állította, hogy Sanders "nem is volt demokrata párti", a közönségből sokan pfujolni kezdtek, mire ő hozzátette: "ez az igazság".

Sanders ezúttal tartózkodott a személyeskedéstől, konkrét témákat vetett fel, például az illegális bevándorlók helyzetének rendezését. Magát a női egyenjogúság feltétlen hívének mondta, s megvédte korábbi önjellemzését, miszerint demokratikus szocialistának tartja magát: "Nem Venezuela és nem Kuba lebeg a szemem előtt, hanem olyan országok, mint Dánia, Svédország" - fejtegette. A demokraták vitáját az MSNBC szervezte meg.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.