Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Oroszország új határozattervezetet terjesztett a BT elé

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Oroszország Szíria szuverenitásának tiszteletben tartására felszólító határozattervezetet terjesztett elő az ENSZ Biztonsági Tanácsában, de a testületben vétójoggal rendelkező nyugati országok - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország - máris jelezték, hogy a dokumentum elfogadásának semmi esélye sincsen.

A BT ülését helyi idő szerint péntek este hívták össze Oroszország kezdeményezésére, mert Moszkvát nyugtalanítja, hogy Törökország szárazföldi katonai műveletet helyezett kilátásba Szíriában és a török hadsereg tüzérséggel lövi az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet ellen harcoló Népvédelmi Egységek (YPG) szíriai kurd milícia észak-szíriai állásait.

Az Oroszország által beterjesztett rövid, egyoldalas határozattervezet konkrétan nem tesz említést Törökországról, de nyilvánvalóan rá utal azzal, hogy "elítéli Szíria területének folytatódó lövetését", és azt, hogy nem szűnik meg a fegyveres terroristák Szíriába irányuló áradata és a fegyverek szállítása. Ez a BT korábbi határozatainak megsértésével egyes - köztük a Szíriával szomszédos - országok engedékenysége miatt vagy közvetlen közreműködésével zajlik.

Vlagyimir Szafronkov, Oroszország helyettes BT-nagykövete közölte, hogy országa nyitott a tárgyalásokra, és kész meghallgatni bármilyen javaslatot a határozattervezet szövegével kapcsolatosan. Az orosz diplomata felhívta a figyelmet arra, hogy ez az "igazság pillanata", mert csak olyan dolgok szerepelnek benne, amelyekről a szíriai válság ideje alatt mindvégig beszéltek a BT-tagok. A vétójoggal rendelkező Egyesült Államok, Nagy Britannia és Franciaország azonban máris jelezte, hogy az orosz határozattervezetnek "nincs jövője".

"Valóban az lenne a nagyszerű, ha Oroszország végrehajtaná azt a határozatot, amelyben már megállapodtunk, ahelyett, hogy gyötri a világot a most beterjesztett határozattal" - közölte újságírókkal a BT-ülés után Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet, utalva a tavaly decemberben egyhangúlag elfogadott BT-határozatra, amely nemzetközi egyetértéssel menetrendet vázolt fel a szíriai békefolyamatnak.

A Kreml sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy az BT nem fogadta el az orosz határozattervezetet. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő közölte újságírókkal, hogy Oroszország "tartja a következetes, átlátható és érthető irányvonalát, amely a stabilitást, a terrorizmus elleni harcot és a térségbeli országok területi épségének megőrzését szolgálja".

A Financial Times című brit lap azt írta pénteken, hogy Törökország terveket készít a török hadsereg észak-szíriai bevonulására, Szaúd-Arábia pedig Szíria déli, Jordániával szomszédos területeire küldene katonákat. Az Egyesült Államok megpróbálja lebeszélni őket erről, és szemlátomást a NATO-t is aggasztja az, hogy e két ország katonái Szíria területére lépnek, ahol Oroszország Damaszkusz beleegyezésével légi hadjáratot folytat.

Barack Obama amerikai elnök pénteken személyesen, telefonon kérte Recep Tayyip Erdogan török államfőtől azt, hogy a török hadsereg fejezze be az YPG észak-szíriai állásainak ágyúzását. Ankara azonban azt nehezményezi, hogy az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei nem minősítik az YPG-t terrorista szervezetnek. A helyzetet bonyolítja, hogy Törökország szerint az YPG áll a 28 halálos áldozatot követelő szerdai ankarai robbantásos merénylet hátterében.