Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Nem szíriai, hanem török volt az ankarai merénylő?

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem szíriai, hanem török állampolgár volt az elkövetője a múlt szerdán Ankara kormányzati negyedében végrehajtott öngyilkos merényletnek - írta a Hürriyet című török ellenzéki napilap internetes oldalán kedden ügyészségi forrásra hivatkozva.

A kelet-törökországi Van tartományban 1989-ben született Abdulbaki Sömert, a Kurdisztáni Szabadság Sólymai (TAK) nevű terrorszervezet tagját az apjától vett DNS-minta alapján azonosították. A fiatal férfi korábban Salih Necar néven, szír menekültként regisztráltatta magát Törökországban - olvasható a honlapon.

A török kormány a támadást követően a szíriai Amudából származó Salih Necart, a kurd függetlenségért küzdő Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) kapcsolatban álló Népvédelmi Egységek (YPG) nevű, szíriai kurd milícia egyik tagját tette felelőssé a bűncselekményért. A PKK és az YPG tagadta, hogy köze lenne a támadáshoz. A Habertürk című hírportál szerint azonban a támadásra szólító parancs a PKK-tól érkezett.

Szintén ügyészségi forrásra hivatkozva a Habertürk.com beszámolt róla, hogy Sömer azért regisztráltatta magát Törökországba lépésekor szír menekültként, hamis néven, mert előtte Szíriában egy ideig az YPG soraiban harcolt és szerette volna, ha a hatóságok szem elől tévesztik.

A PKK-hoz köthető TAK múlt pénteken vállalta magára a merényletet elkövetését. Közleményük szerint a támadás válasz volt Recep Tayyip Erdogan török elnök kurdokkal kapcsolatos politikájára, valamint megtorlás a délkelet-törökországi Cizre városában kialakult helyzetért, ahol tavaly december 14-e óta kijárási tilalom van érvényben a biztonsági erők és a PKK fegyveresei közötti összecsapások miatt. A szervezet szerint Erdogan a kurdok ellen uszítja a nemzetközi hatalmakat.

A Hürriyet azt is közölte, hogy a támadáshoz használt bombát Ankarában készítették elő.

A múlt szerdai ankarai merényletben 29-an meghaltak, 81-en megsebesültek. Az egyik súlyos sérült kedden halt vele sebesüléseibe. A halálos áldozatok közül 27 a török hadsereg tagja vagy alkalmazottja, egy pedig civil volt. A támadó öt, katonákat szállító autóbuszt vett célba, amelyek éppen megálltak egy piros lámpánál. A járművek közül mindegyik súlyosan megrongálódott, kettő kiégett.

A merénylettel kapcsolatban a múlt héten őrizetbe vett 21 ember közül 14-et letartóztatásba helyeztek, hetet szabadon engedtek. Kedden újabb három személyt állítottak elő - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, töltődjön és szépüljön itthon!