Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Ausztria és a balkáni államok közös lépéseket tesznek a menekültáradat megállítására

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ausztria és kilenc balkáni állam közös lepéseket tesz a menekültáradat megállítására - jelentette be az osztrák belügyminiszter szerdán Bécsben.

Ausztria és a találkozón részt vevő kilenc balkáni ország közös nyilatkozatot fogadott el arról, hogy határozottan csökkenteni kell a migrációs áradatot a Balkánon - közölte Johanna Mikl-Leitner a találkozó szünetében tartott sajtótájékoztatón.

Az osztrák fővárosban a nyugat-balkáni migrációs útvonal által érintett országok - Albánia, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Koszovó, Horvátország, Macedónia, Montenegró, Szerbia és Szlovénia - illetékesei tartanak konferenciát a migrációs válság lehetséges megoldásairól az osztrák kormány képviselőivel.

Bécsben megállapodtak arról is, hogy Macedóniát "teljes mértékben" támogatják. Ausztria ezzel összefüggésben bejelentette, hogy húsz főre emeli a macedón határ őrizetének megerősítésére felajánlott rendőrök számát - közölte a belügyminiszter. Kijelentette: "az unió túlélése" múlik azon, hogy sikerül-e megoldani a menekültkérdést.

A múlt héten Ausztria, Horvátország, Macedónia, Szerbia és Szlovénia rendőrségeinek vezetői megegyeztek arról, hogy további szigorításokat vezetnek be a migránsok ellenőrzésére: a menekülteket közös erőkkel a macedón-görög határon regisztrálják, hogy elkerüljék a visszatoloncolásokat. Az intézkedés szerint a szóban forgó országok szakembereket küldenek a görög-macedón határra, hogy segítség macedón kollégáikat a személyazonosság megállapításában és a regisztráció elvégzésében, majd minden ország ellenőrzötten, saját területén szállítja tovább a migránsokat egyik pontról a másikra.

Sebastian Kurz külügyminiszter hangsúlyozta: a konferencia összes résztvevő állama a közös európai megoldás mellett áll ki, azonban ennek hiányában nemzeti intézkedésre kényszerülnek.

Ausztria egészen egyszerűen túlterhelt - jelentette ki a tárcavezető.

A megállapodás értelmében a balkáni útvonalon a "védelemre szoruló" menekültek haladhatnak át, arról pedig az egyes országok döntenek, hogy ki számít annak. A hamis papírokkal érkező embereket már a határon visszafordítják és közösen egyeznek meg a menekültek regisztrálásának szablyairól is.

A Kurier című osztrák lap által ismertetett dokumentum szerint a megbeszélésen részt vevő illetékesek kijelentették, hogy a védelemre szorulóknak a származási országukhoz a lehető legközelebb kell védelmet nyújtani. Kiálltak amellett, hogy az európai országoknak egyenlő arányban kell viselniük a menekültügyi terheket, azonban a korlátozott befogadási és ellátási lehetőségek miatt, valamint a lehetséges stabilitási kockázat miatt nem lehet a menekülteket ellenőrizetlen mennyiségben befogadni.

A megállapodásban szerepel az is, hogy a menekültjog nem jogosít fel arra, hogy szabadon lehessen megválasztani a célországot. Továbbá, hogy a menekültáradat csökkentésével enyhíteni kell a tranzitországokra eső nyomást is, fokozni kell az együttműködést és a kölcsönös támogatást, valamint közös szabályrendszer alapján kell kitoloncolni a menekülteket.

Vesna Györkös Znidar szlovén belügyminiszter szerint a konferencia az utolsó lehetőség arra, hogy közös megoldást találjanak. Kijelentette: Szlovénia nem lehet áldozata az északi országok politikájának, sem a déli országok intézkedéseinek, amelyek szerint ott egyszerűen továbbengedik a menekülteket.

Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter szerint az egyetlen fenntartható megoldás a közös európai megoldás, azonban ennek hiányában Szerbia mindent olyan lépést támogat, amelyet Németországot, Ausztriát és Svédországot, vagyis a menekültáradat fő terheit viselő országok tesznek.

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, töltődjön és szépüljön itthon!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.