Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Az ellenzék fő ereje elfogadta a tűzszünetet Szíriában

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szíriai mérsékelt ellenzék fő erejét képviselő Tárgyalási Főbizottság (HNC) szerdán közölte, előzetesen két hétre elfogadják a február 27-én hatályba lépő fegyvernyugvást az öt éve polgárháború dúlta Szíria területén.

A Szaúd-Arábia által támogatott HNC hangsúlyozta, ez az időtartam alkalmat ad arra, hogy megvizsgálják a másik fél - a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette damaszkuszi kormányzat - elkötelezettségének mértékét.

Washington és Moszkva hétfőn közös közleményben jelentette be, hogy február 27-én hatályba lép a szíriai fegyvernyugvás, amely ugyanakkor nem vonatkozik az Iszlám Állam nevű dzsihadista csoportra és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet helyi ágának számító an-Nuszra Frontra sem.

A szembenálló feleknek damaszkuszi idő szerint péntek délig kell biztosítaniuk az orosz vagy az amerikai felet a tűzszünet iránti elkötelezettségükről.

A Tárgyalási Főbizottság már hétfő este jelezte, hogy elfogadja a fegyvernyugvást, de ezt akkor még feltételekhez kötötte volna: ha a szíriai kormány véget vet tizennyolc, a felkelők kezén lévő térség ostromának, a légi és tüzérségi támadásoknak, valamint szabadon engedi a foglyokat.

Kedden a SANA szíriai állami hírügynökség a szíriai külügyminisztériumra hivatkozva jelentette, hogy a damaszkuszi rezsim elfogadta az Egyesült Államok és Oroszország megállapodását a szíriai tűzszünetről. A szíriai külügyi tárca közlése szerint a kormány általában véve leállítja fegyveres bevetéseit, azonban az IÁ és az al-Kaidához közel álló csoportok tagjai ellen továbbra is fel fog lépni.

A 2011. márciusában békés tiltakozásokkal kezdődött, majd véres polgárháborúvá szélesedett szíriai konfliktusban hivatalos becslések szerint több mint 250 ezer ember halt meg, és 11 millióan váltak földönfutóvá.

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, töltődjön és szépüljön itthon!

Valentin napi wellness ajánlatok

Kényeztesse párját Valentin napi meglepetéssel valamelyik wellness szállodában.