Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Visszautasította jelölését a legfelsőbb bíróság megüresedett székébe a nevadai kormányzó

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Brian Sandoval, Nevada republikánus párti kormányzója csütörtökön értesítette a Fehér Házat, nem kíván az alkotmánybíróság szerepét betöltő legfelsőbb bíróság megüresedett pozíciójának jelöltje lenni.

A kormányzó közölte, maga a gondolat, hogy fontolóra vették személyét az ország legfelsőbb bíróságának megüresedett székének betöltésére "több mint megtisztelő", és "hihetetlenül hálás" azért, hogy a neve egyáltalán felmerült.

A The Washington Post amerikai lap szerdai értesülése szerint Barack Obama elnök Brian Sandovalt szemelte ki a február közepén elhunyt Antonio Scalia helyére. A lapnak kiszivárogtatott információk szerint a Fehér Ház már meg is kezdte a kormányzó ellenőrzését, átvilágítását.

Megfigyelők szerint Sandoval azért lett volna megfelelő választás a demokrata párti elnöknek, mert bár a korábban szövetségi bíróként is dolgozó nevadai kormányzó republikánus színekben politizál, mérsékelt beállítottságú. Sandoval jelölésével Obama a republikánusok ellenállását akarhatta megtörni.

Scalia halála előtt a kilenctagú legfelsőbb bíróságban a konzervatívoknak 5-4 arányú többségük volt. Elemzők szerint a republikánus politikusok egy íratlan szabályra hivatkozva ellenzik, hogy Obama utolsó elnöki évében legfelsőbb bírósági tagot bírót jelöljön, mert nem akarják, hogy demokrata párti legyen az új bíró, s ezzel megváltozzon a testületben az arány. A legfelsőbb bíróság tagjai életük végéit betöltik a posztot.

A Fehér Ház szerdán bejelentette, Barack Obama jövő hét kedden találkozik a pártok vezetőivel, illetve a szenátus igazságügyi bizottságával, hogy megvitassák a legfelsőbb bírósági tag jelölésének kérdését.

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi díszbe öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.