Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Walesa védelmében tüntettek Varsóban

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több tízezren vettek részt Varsóban a lengyel Demokráciavédelmi Bizottság (KOD) által szombat délután szervezett tüntetésen, amelyet az ügynökmúlttal vádolt volt munkásvezér, későbbi államfő, a Nobel-békedíjas Lech Walesa védelmében tartottak, egyúttal újból tiltakoztak az alkotmánybíróság reformja ellen is.

A varsói rendőrkapitányság 15 ezerre, az ellenzéki Polgári Platform (PO) által vezetett varsói önkormányzat több mint 80 ezerre becsülte a résztvevők számát. A tüntetés rendbontás nélkül zajlott le.

A kormányellenes tüntetést a "Mi, a nép" jelmondattal szervezték, utalva Walesának az Egyesült Államok Kongresszusában 1989-ben mondott beszédére, melyben a Szolidaritás független szakszervezet akkori elnöke az amerikai alkotmány első mondatát idézte.

A Gazeta Wyborcza című baloldali liberális napilap körül szerveződő KOD hívei mellett a menetben részt vettek ellenzéki politikusok, köztük a legfőbb ellenzéki erő, a PO elnöke, Grzegorz Schetyna volt külügyminiszter, a szintén ellenzéki Nowoczesna (Modern) párt elnöke, Ryszard Petru, valamint a tavaly októberi választások nyomán a parlamenten kívül rekedt Egyesült Baloldal egyik vezető politikusa, Barbara Nowacka is.

"Azért jöttünk, hogy a lengyel történelem és a győzelem jelképét, Lech Walesát védjük... Megvédjük Lengyelországot a PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski elől" - mondta a tüntetés elején felszólaló Schetyna a kormányzó Jog és Igazságosság pártra utalva. "Rákényszerítjük Kaczynskit, hogy mondjon le" - jelentette ki a szintén felszólaló Petru, bírálva mindenekelőtt az alkotmánybírósági törvény utóbbi hetekben elfogadott módosításait, és "az alkotmányos rend megsértésével" vádolva az ezeket jóváhagyó Andrzej Duda államfőt.

A KOD aktivistái a tüntetés alatt aláírásokat gyűjtöttek a mozgalom által készített alkotmánybírósági törvényjavaslathoz, mely szerint újra kellene választani a bírói testület tagjait, és minden jelölt megválasztásához kétharmados parlamenti többség lenne szükséges. A polgári törvényjavaslat parlamenti előterjesztéséhez 100 ezer aláírás szükséges.

A KOD javaslata visszavonná a PiS által az év elején végrehajtott alkotmánybírósági reformot, mely módosította az alkotmánybíróság tárgyalási módját, és részlegesen megváltoztatta a bírói testület összetételét. Az Európai Bizottság emiatt előzetes vizsgálatot indított az uniós jogállamisági mechanizmus keretében. Az alkotmánybíróság helyzetét az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó tanácsadó testülete, a Velencei Bizottság is vizsgálat alá vette.

A tüntetésen felolvasták Walesa levelét. A volt államfő újból cáfolta, hogy együttműködött volna a kommunista belbiztonsággal (SB), bár bevallotta, hogy aláírta "az SB által eléje tett papírokat".

Walesa állítólagos ügynökmúltja azután vált a lengyelországi sajtó központi témájává, hogy a nácizmus és kommunizmus bűntetteit kutató lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) hétfőn hozzáférhetővé tette a nyilvánosság számára a Czeslaw Kiszczak néhai kommunista belügyminiszter házában talált iratokat: Walesa terjedelmes beszervezési és munkadossziéját, amely az SB tisztjeivel 1970 és 1976 között folytatott együttműködésre utal. Több kommentátor kifogásolta, hogy az IPN az iratokat a grafológiai vizsgálat elvégzése előtt tette közzé. A PiS vezető politikusai többször hangsúlyozták: az ügyben csak a szakértői vizsgálat befejezése után lehet állást foglalni.

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi díszbe öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, töltődjön és szépüljön itthon!