Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

A bevándorlók kitoloncolásának szigorításáról szavaznak a svájciak

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Népszavazást tartanak vasárnap Svájcban, ahol többek között arról kell véleményt nyilvánítania a lakosságnak, hogy egyetért-e a bűncselekményt elkövető külföldiek automatikus kiutasítását előirányzó, a bevándorlásellenes Svájci Néppárt (SVP) által előterjesztett törvényjavaslattal.

Az ország legerősebb politikai formációjának számító SVP egy hasonló tartalmú, de a kitoloncolással járó bűncselekmények tekintetében engedékenyebb kezdeményezésére már 2010 novemberében igent mondtak az alpesi ország lakói.

Az előterjesztést tavalyi törvénybe iktatásakor a kormány és a parlament azonban kiegészítette egy méltányossági záradékkal, amely számos esetben nem teszi lehetővé a tényleges kiutasítást. Az SVP véleménye szerint ezzel a lépéssel felhígították a nép korábbi döntését.

Az SVP így most azt szeretné elérni, hogy a külföldiek már a kisebb bűncselekmények elkövetése - például a szociális juttatásokkal való visszaélés vagy kábítószer-kereskedelem, illetve ha visszaeső bűnözőről van szó, akkor az "egyszerű testi sértés", "rágalmazás" vagy "verekedésben való részvétel" - esetén se menekülhessenek meg az országból való kitoloncolástól. A kiutasítást a párt javaslata szerint pedig automatikusan - az arányosság mérlegelése vagy az egyedi esetek vizsgálata nélkül - kell végrehajtani, rögtön a kiszabott büntetés letöltése után. Továbbra is érvényben marad viszont az az alkotmányban rögzített kitétel, hogy senkit nem lehet olyan államba visszaküldeni, ahol kínzás vagy kegyetlen bánásmód fenyegeti.

A párt előterjesztését nem támogatja sem a kormány, sem pedig a parlament, mivel szerintük az ellentétes a jogállamiság alapelveivel és a nemzetközi joggal is. Közvélemény-kutatások szerint nagyjából azonos nagyságú a kezdeményezést támogatók és elvetők tábora.

A statisztikai hivatal adatai szerint 2014-ben közel 3900 külföldit toloncoltak volna ki az országból, ha a tavaly márciusban elfogadott törvény már akkor érvényben lett volna. Az SVP új kezdeményezése nyomán ez a szám több mint 10 200 lett volna, a valóságban azonban csak 500 embert toloncoltak ki.

A világon Svájcban az egyik legmagasabb a külföldiek aránya a lakosságon belül: a 2014-es adatok szerint a népesség 24,3 százaléka. Ez a 20. század eleje óta végbement nagy bevándorlási hullámoknak a következménye. A svájci állampolgárság megszerzése azonban nem egyszerű: csak az igényelheti, aki már 12 évet élt az országban. Sok Svájcban született külföldi azonban megtartja szülei származási országának állampolgárságát.

Az alpesi országban élő nagyjából 2 millió külföldi többsége Európából származik: 15,3 százalék az olaszok, 14,9 százalék a németek, 13,1 százalék a portugálok, 5,8 százalék a franciák, 5 százalék a koszovóiak, 4 százalék a spanyolok és 3,9 százalék a szerbek aránya. Európa többi részéből 19,3 százalékuk származik, Törökországból 3,5 százalék. Az afrikai bevándorlók aránya 4,3 százalék, az amerikaiaké 4 százalék. A hivatalos svájci statisztikák szerint a külföldiek 6,5 százalékát teszik ki az ázsiaiak, óceániaiak és a hontalanok, vagyis akik semmilyen állampolgársággal nem rendelkeznek.

A vasárnapi referendumon terítékre kerül még a Svájc legfontosabb alpesi tranzitútvonalának számító Gotthard-alagút ügye is. Ezen napi szinten átlagosan 17 ezer jármű halad keresztül, és már ráfér a felújítás. Mivel el akarják kerülni ennek a kiemelten fontos közlekedési folyosónak a több hónapos lezárását, előbb egy második alagutat építenének, később pedig mindkettőt megnyitnák a forgalom előtt. A terv megvalósításához az alpesi közúti tranzitforgalomról szóló szövetségi törvény kiegészítésére van szükség. Az előterjesztés ellenzői úgy vélik, túl drága a projekt, ha pedig megvalósul, az szerintük a teherautók számának, így a károsanyag-kibocsátásnak a megduplázódásához fog vezetni.

A népszavazás harmadik témája az élelmiszerekkel és a mezőgazdasági nyersanyagokkal kapcsolatos spekulációkról szól, a szociáldemokraták, a zöldek és a segélyszervezetek ugyanis véget akarnak vetni ennek a gyakorlatnak, amely szerintük károsan hat a fejlődő országok élelmezési helyzetére. A kezdeményezők azt akarják elérni, hogy a tisztán pénzügyi befektetőket zárják ki az élelmiszertőzsdékről. A berni kormány szerint kétséges lenne egy ilyen tilalomnak a hatékonysága a szegénység elleni küzdelemben. Többen attól tartanak, hogy egy ilyen intézkedésnek káros mellékhatásai lennének a svájci nemzetgazdaságra.

A vasárnapi referendum negyedik, s egyúttal utolsó témája a házaspárok adózásának ügye. A Kereszténydemokraták (CVP) azt akarják elérni, hogy a házaspárok adózási szempontból ne legyenek rosszabb helyzetben, mint az élettársi viszonyban élők. Nagyjából 80 ezer dolgozó házaspárról van szó, akiknek a keresete összeadódik, ami után magasabb adót kell fizetni, mint a nem házasságban élő párok egyéni jövedelme után.

A nyugdíjas házaspárok ráadásul a nekik járó állami öregségi ellátásnak összességében csak a 75 százalékát kapják meg, míg az élettársak a teljes összeget, igaz, hogy utóbbiak nem jogosultak özvegyi ellátásra. Ennek a kezdeményezésnek az elfogadása becslések szerint nagyjából 2 milliárd eurónyi (622 milliárd forintnyi) adókiesést okozna az államnak, a kormány ennek ellenére támogatja a házaspárok "büntetésének" megszüntetését.

Az SPA tavaly októberben történetének legjobb eredményével nyerte meg az alpesi országban tartott parlamenti választásokat. A kormányban 1959 óta azonban valamennyi nagyobb párt képviselteti magát, és konszenzussal hoz döntést. Az ország vezetőjét - aki az állam- és kormányfő egy személyben - és az alelnököt évente újraválasztja a törvényhozás a kormány tagjai közül.

Svájc a világ egyetlen közvetlen demokráciája, ahol a lakosság évente négyszer népszavazáson hoz döntést egy-egy konkrét kérdésben.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!