Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Nincs túlélője az oroszországi bányaszerencsétlenségnek

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Leállították a túlélők utáni kutatást az észak-oroszországi Vorkuta település Szevernaja nevű szénbányájában, miután a hatóságok a vasárnap történt újabb föld alatti robbanás után úgy vélik, már nem lehet életben a mélyben rekedt 26 bányász.

Vlagyimir Pucskov, az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetője közölte, adataik szerint a bánya azon területén, ahol az eltűntek tartózkodási helyét sejtették, a korábbi robbanás okozta tűz miatt magas hőmérséklet uralkodik és nincs oxigén, így semmilyen esély sincs arra, hogy bárki túlélhetné a szerencsétlenséget.

A Komi Köztársaságban lévő bánya üzemeltetője, a Vorkutaugol vállalat ugyancsak erre a következtetésre jutott. A cég a tűz megfékezésének két módját vizsgálja: a bánya légmentesítését vagy elárasztását.

A Szevernaja bányában csütörtökön két metángáz-robbanás történt, amelyek kőzetrengést váltottak ki, illetve tűz keletkezett a föld alatt. A helyi katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a bányarengés következtében 111 ember rekedt a mélyben, közülük 81-et sikerült kimenteni. A hatóságok aznap négy halálos áldozatról és kilenc sérültről számoltak be.

A vasárnap bekövetkezett újabb robbanásban a 26 eltűntet kereső hat bányamentő meghalt, öt társuk pedig megsérült.

A volt Szovjetunió területén találhatók a világ legveszélyesebb bányái az elavult technikai felszereltség és az extrém mélység miatt. A hiányos biztonsági intézkedések miatt gyakran fordulnak elő súlyos balesetek.

A Vorkutaugol vállalatnak 13 bányája van, amelyből öt üzemel. A vállalat bányáiban 1994 óta 161 baleset történt, ezekben 116 ember halt meg és 139 megsérült.

Az 1969 óta működő Szevernaja bányában kokszolható szenet hoznak a felszínre. Ugyanitt 2000-ben hegesztési munkálatok miatt tűz ütött ki, akkor tíz ember meghalt. Négy évvel később is történt baleset, akkor öt bányász halt meg, míg 2011-ben két bányász vesztette életét.

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi díszbe öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, töltődjön és szépüljön itthon!