Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Rekordszámú jelölés érkezett a Nobel-békedíjra

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Rekordszámú jelölés érkezett idén a Nobel-békedíjra: 376 jelöltre tettek javaslatot, csaknem százzal többre az előző rekordot jelentő 2014-es 278 jelölésnél - közölte kedden a norvégiai Nobel-bizottság.

A testület tájékoztatása szerint idén 228 személy és 148 szervezet verseng a világ legrangosabb politikai-közéleti elismeréséért.

Az öttagú bizottság általában 200-nál több jelölést szokott kapni.

Világszerte ezrek - parlamenti képviselők és miniszterek, korábbi díjazottak, nemzetközi testületek tagjai, egyetemi tanárok - jogosultak jelölni egy személyt vagy szervezetet a Nobel-békedíjra. A szabályok szerint a jelöltlista legalább ötven évig titkos, de a jelölők dönthetnek úgy, hogy bejelentik az általuk javasoltak kilétét.

Így például tudni lehet, hogy az idei Nobel-békedíjra felterjesztett személyek és szervezetek listáján Ferenc pápa, Juan Manuel Santos kolumbiai elnök és Timoleón Jiménez, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) vezetője, valamint az afgán női kerékpárcsapat is szerepel.

A Nobel-békedíjra február elsejéig lehetett jelölni, a díj nyertesének nevét októberben teszik közzé, a kitüntetést pedig december 10-én Oslóban adják át.

Tavaly a tunéziai Nemzeti Párbeszéd Kvartettnek ítélték oda az elismerést. A kvartett azzal érdemelte ki a kitüntetést, hogy nagyban hozzájárult a plurális társadalom felépítéséhez az észak-afrikai országban.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!