Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

The Washington Post: Trump elnöksége meggyöngítené az Egyesült Államokat

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A The Washington Post szerkesztőségi állásfoglalásban figyelmeztetett: Donald Trump esetleges elnöksége meggyöngítené az Egyesült Államok helyét a világpolitikában.

A szerkesztőségi állásfoglalást a tekintélyes lap kedd este, az internetes kiadásában tette közzé.

Az amerikai előválasztási folyamat eddigi legfontosabb állomása, az úgynevezett "szuperkedd" után könnyen meglehet, hogy Trump lesz a republikánus elnökjelölt, és ha elnökké választják, akkor az amerikaiaknak egy igen radikális képet vázolnak fel a világról, s benne Amerika szerepéről - állítja a lap. A szerkesztőségi állásfoglalás úgy véli, hogy Donald Trump külpolitikája - legalábbis a kampányrendezvényeken elmondott beszédei és dühkitörései tanúsága szerint - alapvetően megváltoztatná az Egyesült Államok szövetségi rendszerét. Legalábbis Trump eddig ezt ígérte. Az üzletember felülvizsgálná a kétoldalú kapcsolatokat, senkit nem részesítene előnyben, "kivétel talán az orosz elnök, Vlagyimir Putyin lenne" - véli a The Washington Post.

A negatív következmények az Egyesült Államok déli határainál válnának azonnal nyilvánvalóvá - írja a lap, amelynek elemzése szerint az amerikai-mexikói kapcsolatok áldozatául esnének a Trump által szorgalmazott, a bevándorlás megfékezését célzó fal felépítésének a határon. A Post hozzáteszi, hogy Trump elnökségével vitára lehet számítani Japánnal és Dél-Koreával is, mert az üzletember szerint "nem fizetnek eleget az amerikai csapatok ottani állomásoztatásáért". A lap azt is kifejti, hogy Trump túlságosan is vonzódik az úgynevezett erős emberekhez. Csodálja Putyint és azzal dicsekszik, hogy ez a csodálat kölcsönös, s a szuperkedd előtti utolsó országos vitán megértően beszélt Szaddám Huszeinről, a kivégzett iraki diktátorról és Moammer Kadhafiról, Líbia egykori vezetőjéről is.

A lap emlékeztet arra, hogy Donald Trumpnak még nincs külpolitikai szakértői csapata, s várható külpolitikájáról sem sokat tudni. Csak annyit, hogy "erősen téves elképzelései vannak az Egyesült Államok világban játszott szerepéről és elkötelezettségeiről".

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, töltődjön és szépüljön itthon!

Valentin napi wellness ajánlatok

Kényeztesse párját Valentin napi meglepetéssel valamelyik wellness szállodában.