Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Visszafogottságra szólította fel a cseh államfőt a parlament felsőháza

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nyilatkozataiban és cselekedeteiben visszafogottságra és mértéktartásra hívta fel Milos Zeman cseh államfőt csütörtökön a prágai parlament felsőháza.

Reagálásában az elnök szóvivője leszögezte: Milos Zeman nem engedi, hogy bárki is "szájkosarat" tegyen rá, és a szenátusi határozatot "Zeman-ellenes folklórnak" minősítette.

A szenátus határozata szerint a köztársasági elnöknek nyilatkozataiban visszafogottabbaknak kellene lennie, hogy ne sértse más állami szervek méltóságát, ne veszélyeztesse az ország szövetségesi kapcsolatait, valamint külpolitikai orientációját, és ne ossza meg a társadalmat.

"A köztársasági elnöknek mint az állam fejének garantálnia kellene a rendet. Küldetése a társadalom egyesítése, a konfliktusok mérséklése, ezért nem lenne szabad kilépnie alkotmányos szerepéből, nyilatkozataival és cselekedeteivel megosztania a társadalmat" - olvasható a kormányoldali többségű felsőház által elfogadott határozatban.

A 81 tagú felsőházban a szavazáskor 35 szenátor volt jelen, közülük 18-an szavazták meg a határozati javaslatot, amelyet a kormányoldal és az ellenzék néhány szenátora közösen terjesztett elő.

A szenátus azután tűzte napirendre ezt a témát, hogy Milos Zeman különféle nyilatkozataival és cselekedeteivel nyilvános vitákat gerjesztett a cseh társadalomban. Zeman az utóbbi hónapokban például több ízben is nyilvánosan bírálta az Oroszország elleni szankciókat, megértését fejezte ki a Krím félsziget Oroszországhoz csatolásával kapcsolatban, ismételten elutasította több jelölt professzori kinevezését, részt vett a szélsőségesnek tartott Iszlámellenes Blokk tüntetésén, s a sajtó szerint elfogadhatatlan megjegyzéseket tett a menekültügyben, illetve Bohuslav Sobotka miniszterelnök személyére.

"Bár a határozat elfogadása csak a Zeman-ellenes folklór része, közölhetek a szenátorokkal egy jó hírt: a felmérések szerint az elnök úr összeköti a társadalom tagjait, hiszen élvezi a lakosság 70 százalékának támogatását" - reagált a szenátusi határozatra Jirí Ovcácek elnöki szóvivő a Twitteren.

"Ugyanakkor mindenkit biztosíthatok, hogy az elnök úr nem enged szájkosarat tenni magára. Továbbra is nyíltan fog beszélni arról a veszélyről, amelyet a migrációs válság jelent" - írta a szóvivő.

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi díszbe öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.