Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

A papi pedofília áldozataival találkozott Sydney érseke

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ha a papok által elkövetett szexuális visszaélések elleni fellépésben változás történik, az a mi érdemünk, nem az egyházé - mondta David Ridsdale a ausztráliai papok által a 60-80-as években elkövetett szexuális visszaélések egyik áldozata, miután Rómában a pedofíliavádak ügyében meghallgatott George Pell bíborossal, Sydney érsekével találkozott.

George Pellt, Sydney érsekét, a vatikáni gazdasági titkárság prefektusát négy napon át az ausztrál kormány pedofíliaellenes bizottsága tanúként hallgatta meg. A bíboros egy római szállodából videókonferencián válaszolt a neki feltett kérdésekre.

A meghallgatásra az Ausztráliában papok által elkövetett szexuális visszaélések egykori gyermekáldozatai közül tizenhatan Rómába érkeztek. Az utolsó napon George Pell személyesen találkozott a ma már felnőtt férfiakkal és családtagjaikkal. A több órás találkozó zárt ajtók között zajlott. George Pell ezt követően úgy nyilatkozott: "ha a volt áldozatok közül csak egy is öngyilkosságot követett el, már az is túl sok volt!"

A bíboros együttműködést ígért az áldozatok segítésében. Meghallgatása során úgy fogalmazott, hogy "nem lehet védeni a védhetetlent". Kijelentette: "a katolikus egyház hatalmas kárt okozott és a hívőknek csalódást a papok által elkövetett szexuális visszaélések kezelésében". Ugyanakkor "egyéni tévedésnek, egyéni kudarcnak" nevezte az egyes papok által gyermekeken elkövetett erőszakot.

A Rómába érkezett volt áldozatok levelet írtak Ferenc pápának, amelyben támogatását kérték többek között annak a számos áldozatnak a támogatására, akik "eddig nem beszéltek és segítségre van szükségük". A George Pell kijelentéseit hallgató volt áldozatok szerint nem hihető, hogy a bíboros ne tudott volna a paptársai által elkövetett esetekről.

David Ridsdale - aki ellen saját pap-nagybátyja követett el négy éven át sorozatos erőszakot az ausztráliai Ballarat város egyik katolikus iskolájában - azt mondta, hogy az iskolában "rendszeres és intézményes" volt a gyerekek elleni szexuális visszaélés.

"Ha változás történik, az a mi érdemünk, nem az egyházé" - mondta David Ridsdale.

A 74 éves bíborost az ausztráliai Ballarat és Melbourne egyházmegyéjében történt pedofíliaügyekről kérdezték. A Ballaratban született George Pell 1971-től szolgált papként a százezer lakosú ausztrál városban, később Melbourne, majd Sydney érseke lett. Ferenc pápa 2014 februárjában nevezte ki a Vatikán teljes pénzügyi működéséért felelős gazdasági titkárság prefektusának.

A papok által gyermekekkel szemben elkövetett szexuális visszaélések kivizsgálására létrehozott ausztrál bizottság a múlt század hatvanas és nyolcvanas évei között történt eseteket vizsgálja. Csak Ballaratban az utóbbi évtizedekben az egykori áldozatok több mint nyolcszáz feljelentést tettek mintegy háromszáz pappal szemben. A városban szolgáló egyik katolikus rend eddig 37 millió dolláros kártérítést fizetett. 47 áldozat felnőttként öngyilkosságot követett el.

A visszaélések áldozatait képviselő L'Abuso olaszországi egyesület adatai szerint az utóbbi tíz évben Olaszországban kétszáz pappal szemben emeltek vádat és mintegy százhúsz esetben született jogerős ítélet.          

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi díszbe öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.