Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Lemondott a Brit Kereskedelmi Kamarák Brexit-párti vezetője

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lemondott vasárnap a Brit Kereskedelmi Kamarák (BCC) vezérigazgatója, aki a minap - a szervezet deklaráltan semleges álláspontjával szembekerülve - azt mondta, hogy Nagy-Britanniára "fényesebb kilátások" várnának, ha kilépne az Európai Unióból.

John Longworth, a brit üzleti vállalkozások hazai és külföldi érdekképviseletét ellátó kamarai hálózat eddigi vezetője a BCC múlt heti éves konferenciáján fejtette ki Brexit-párti - vagyis a brit EU-tagság feladását pártoló - nézeteit. A BCC azonnal felfüggesztette állásából, majd vasárnap késő este bejelentette, hogy Longworth lemondott vezérigazgatói tisztségéről.

A közlemény megerősíti, hogy a kamarai szövetség a brit EU-tagságról júniusra kiírt népszavazás kampányában semleges álláspontra helyezkedik, és nem kíván sem a Brexit, sem a bennmaradás mellett kampányolni, tekintettel a brit üzleti szféra e kérdésében tapasztalható megosztottságára.

A BCC közleménye szerint Longworth maga is elismerte, hogy az éves konferencián kifejtett nézetei "zavart okozhatnak".

A kamarai szövetség által a tagság körében elvégzett legutóbbi felmérés kimutatta, hogy a szervezethez tartozó üzleti vezetők 60 százaléka a brit EU-tagság fenntartására, 30 százalékuk Nagy-Britannia kilépésére kíván voksolni a június 23-ára kiírt népszavazáson.

Longworth felfüggesztése komoly felzúdulást keltett a brit politika EU-szkeptikus táborában. Boris Johnson, London polgármestere, a kormányzó Konzervatív Párt egyik legbefolyásosabb Brexit-párti politikusa - akit a brit sajtó egyöntetűen a 2020-ban esedékes következő parlamenti választásokon már nem induló David Cameron miniszterelnök legesélyesebb utódjelöltjei között tart számon - a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában "botrányosnak" nevezte a BCC eljárását.

A brit EU-tagság kérdésében a brit kormány és a Konzervatív Párt is megosztott. A kabinet hivatalos ajánlása az, hogy Nagy-Britannia maradjon az EU tagja, miután a legutóbbi EU-csúcson sikerült egyezségre jutni a London által igényelt uniós szabályozási reformokról. A kabinet több tagja is jelezte azonban, hogy a Brexit mellett kíván kampányolni, és a hivatalos kormányzati állásponttal ellentétben arra szavaz a júniusi népszavazáson, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

Brit sajtóértesülések szerint ugyanerre készül az alsóházi konzervatív frakció tagjainak harmada is.

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.

Csapatépítés, esküvő, konferencia?

A Travelo rendezvény melléklete jobbnál jobb tippekkel könnyíti meg rendezvényei szervezését!