Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Megkezdődött az unió és Törökország vezetőinek csúcstalálkozója Brüsszelben

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megkezdődött Brüsszelben az Európai Unió és Törökország vezetőinek rendkívüli csúcstalálkozója, amelyen előzetes hírek szerint megvitatják a migrációs válság kezelésének főbb kérdéseit, különös tekintettel az EU-Törökország cselekvési terv végrehajtására.

Az uniós és török vezetők a migrációs válságot érintő, egy munkaebéd keretében tervezett megbeszélésének középpontjában a novemberben elfogadott EU-Törökország cselekvési terv végrehajtása áll, valamint az Égei-tengeren tevékenykedő embercsempész-hálózatok felszámolása.

Az unió azt várja Törökországtól, hogy már partjainál állítsa meg a menedékkérők útnak indulását Európa felé, valamint fogadja vissza a gazdasági bevándorlókat és mindazokat, akik az európai szabályozás értelmében nem jogosultak nemzetközi védelemre.

Uniós vezetők a hétfői csúcstalálkozó eredményeként a nyugat-balkáni útvonal lezárásának lehetőségéről beszéltek, ugyanakkor Angela Merkel német kancellár az értekezletre érkezésekor kijelentette, hogy ellenzi azt, amely a gyakorlatban a görög-macedón határszakasz lezárását jelentené.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke pénteken úgy nyilatkozott, hogy a tavaly kidolgozott cselekvési terv végrehajtásában komoly előrelépések mutatkoznak, ugyanakkor még mindig túl sokan érkeznek Görögországba a török partok felől illegálisan.

Tusk előzetesen beszámolt arról, hogy Ahmet Davutoglu török kormányfő megerősítette: Ankara készen áll a török vizeken feltartóztatott migránsok visszafogadására. Tusk hozzátette: úgy Törökország, mint az unió hisz abban, hogy csökkenteni lehet a nagyarányú bevándorlást azzal, ha Görögországból gyorsan visszaküldik a nemzetközi védelemre nem szoruló bevándorlókat.

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja pénteken jelentette be, hogy az unió elfogadta és pozitív mérleget vont Törökország második helyzetjelentéséről a vízumliberalizációs útiterv feltételeinek török végrehajtása tekintetében.

Avramopulousz kitért arra is, hogy az uniós bizottság átutalta Törökországnak a menekültek helyzetének javítását célzó 3 milliárd eurós pénzügyi támogatási csomagból az első, 95 millió eurós részletet.

Az uniós és török vezetők hétfői tárgyalásán a külső határok védelme, a menedékkérők az unión belüli áthelyezése, illetve a visszaküldésére vonatkozó határozatok, valamint a humanitárius segítségnyújtás is szóba kerül.

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, töltődjön és szépüljön itthon!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi díszbe öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.