Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Orbán Viktor új megállapodást vár az uniós-török csúcstól

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hétfőn tartják az Európai Unió illetve Törökország vezetőinek rendkívüli csúcstalálkozóját a migrációs krízisről.

A magyar kormányfő egy új megállapodást vár a mai csúcstalálkozótól az Európai Unió és Törökország között a migrációs krízis kezelésére.

"Egy dologban reménykedhetünk, ez pedig az, hogy a törökökkel egy egyértelműbb megállapodást tudunk kötni" - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádióban.

Tavaly novemberben arról állapodtak meg a felek, hogy az Európai Unió 3 milliárd eurós támogatást folyósít Törökország számára a menekültek ellátásához és a migránsok megfékezéséhez. Most azonban napirendre kerülhet a harmadik országok állampolgárainak és a gazdasági bevándorlóknak a gyorsított visszafogadása.

Miután azonban a balkáni országok szigorításai miatt több mint tízezren torlódtak fel a görög-macedón határon Alekszisz Ciprasz görög kormányfő azt mondta, hogy csúcstalálkozón szankciókat fog követelni azok ellen, akik nem tesznek eleget az uniós szinten meghozott döntéseknek a menekültek elosztásáról.

Az Európai Bizottság szerdán elfogadott javaslata értelmében egyébként létrehoznak egy olyan új uniós pénzügyi keretet, amelynek felhasználásával a következő 3 évben 700 millió euróval, nagyjából 217 milliárd forinttal segítenék a migrációs válsággal küzdő tagállamokat.

Hrisztosz Sztilianidisz, az Európai Bizottság humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős tagja a javaslatról szólva közölte, a támogatás a menekültek olyan szükségleteit biztosítaná, mint az élelmezés, a szállás, az egészségügyi ellátás vagy a tiszta ivóvíz.

Az első szakértői értékelések alapján ennek az összegnek jelentős része minden bizonnyal Görögországnak jutna.

Hanganyag: Sigmond Árpád

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.