Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

A horvátok erősítenék az együttműködést a visegrádi országokkal

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kelet-európai országok mellett Horvátország a közép-európai országokkal is szélesíteni kívánja együttműködését - jelentette ki Miro Kovac horvát külügyminiszter kedden a zágrábi Magyar Intézetben.

A tárcavezető a visegrádi országcsoport (V4) - Magyarország, Csehország, Szlovákia és Lengyelország - együttműködésének 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen vett részt, amelyet a V4-ek zágrábi nagykövetségei szerveztek.

Kovac kiemelte: a közép-európai országok negyed évszázaddal ezelőtt arról állapodtak meg, hogy együttműködnek, közösen védik a demokráciát, és elősegítik az euroatlanti integrációt.

"Huszonöt év után kijelenthetjük, hogy ez nagyon bölcs döntés volt" - vélekedett. Hozzátette: ennek eredménye, hogy most együtt küzdenek az európai és külpolitikai szinterén, amivel erősítik Európát, mert meg kell hallani a hangjukat. Ez szerinte nagy dolog.

Horvátország sokat dolgozik azért, hogy újra jó kapcsolatokat alakítson ki a szomszédos országokkal, de más közép-európai országokkal is - hangsúlyozta.

"Ma éjfél óta például újra van Magyarország és Horvátország között vasúti forgalom" - húzta alá. Ez annak az eredménye - mondta -, hogy a két ország között újra jó a viszony.

Horvátország és Magyarország kapcsolatát korábban az Mol-INA-ügy árnyékolta be, majd a migrációs válság miatt viszonyuk mélypontra süllyedt. A valamivel több mint egy hónapja hivatalban lévő horvát jobboldali kormány és annak külügyminisztere viszont azt a célt tűzte maga elé, hogy helyreállítja a szinte valamennyi szomszéd országgal megromlott viszonyát. Míg Zoran Milanovic, az előző kormányzati ciklus szociáldemokrata kormányfője a visegrádi országokkal sem kívánt együttműködni, addig az új kormány ezen is változtatni akar.

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, töltődjön és szépüljön itthon!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.