Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

London kamatcsökkentéssel élénkítené a magyar gazdaságot

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Londoni pénzügyi elemzők szerint az utóbbi néhány év tapasztalatai arra vallanak, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatcsökkentéssel tudná a leghatékonyabban élénkíteni a gazdaságot és így az inflációt is.

Egyes citybeli elemzői vélemények szerint a várakozásoktól elmaradó, kedden ismertetett februári inflációs adatok már ebben a hónapban a kamatcsökkentési ciklus felújítására késztethetik a monetáris tanácsot.

A tizenkét havi összevetésben számolt infláció a KSH adatai szerint a múlt hónapban mindössze 0,3 százalék volt a januárban mért 0,9 százalék után.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai az MNB monetáris politikáját elemző tanulmányukban közölték: hosszabb időtávra visszatekintve egyértelműnek látják, hogy az MNB kamatcsökkentései hatékonyabban szorították le a kötvényhozamokat, mint a nem konvencionális enyhítési eszközök.

A ház szerint más jelzőszámok azt mutatják, hogy a reálgazdaság élénkítése is sikeresebb volt az alapkamat csökkentésével, a hazai össztermék (GDP) növekedési üteme ugyanis gyorsult a korábbi kamatcsökkentési időszakokban, lassult viszont, amikor az MNB unortodox enyhítési módszereket alkalmazott.

A Capital Economics londoni elemzői szerint tény, hogy a kereskedelmi bankok forintban denominált állampapír-állománya nőtt a legutóbbi kamatcsökkentési ciklus lezárása óta eltelt időszakban, abszolút értelemben és eszközérték-arányosan is.

A jelenlegi enyhítési szakasz azonban már nem ennyire sikeres a piaci kamatok leszorításában, sőt az egynapos bankközi kamatszint valójában megugrott, amikor az MNB meghonosította a három hónapos betéti eszközt. Ráadásul azóta a forintban denominált állampapírok hozama és a banki hitelkamatok is szinten maradtak - hangsúlyozzák a Capital Economics elemzői.

A ház mindezt egybevetve arra a következtetésre jut, hogy az MNB-nek a történeti visszatekintés nyújtotta tapasztalatok alapján a hagyományos kamatcsökkentésekhez kellene folyamodnia a nem konvencionális monetáris eszközök alkalmazása helyett.

A Capital Economics londoni elemzőinek várakozása az, hogy az MNB az idei év végéig 1,00 százalékra csökkenti alapkamatát a jelenlegi 1,35 százalékról.

Ugyanezt más nagy londoni házak is egyre nagyobb esélyűnek tartják.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői a februári inflációs számok keddi ismertetése után közölték, hogy bár a monetáris tanács illetékeseinek legutóbbi nyilatkozatai alapján az újabb kamatcsökkentési ciklus kezdete átcsúszhat a második negyedévre, a maguk részéről továbbra is azzal számolnak, hogy az MNB már az e havi kamatdöntő ülésen hozzákezd az alapkamat csökkentéséhez.

A JP Morgan londoni elemzői közölték azt is: a márciusi MNB-kamatcsökkentést valószínűsítő előrejelzésük újraértékelésével megvárják, hogy az euróövezeti jegybank (EKB) milyen további enyhítési lépésekről dönt e havi ülésén. Hangsúlyozták ugyanakkor: erőteljesen hisznek abban, hogy a monetáris kondíciók enyhítésének leghatékonyabb módja az, ha az enyhítési eszköztár egyéb intézkedések mellett tartalmazza a kamatcsökkentéseket is.

Mindezek alapján a JP Morgan elemzői szintén azzal számolnak, hogy az MNB az idén 1,00 százalékra, sőt esetleg ennél alacsonyabbra csökkenti alapkamatát.

Az újabb MNB-kamatcsökkentésről szóló előrejelzés kezd konszenzusossá válni a Cityben.

Legutóbb a Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) feltörekvő piacokkal foglalkozó közgazdászai jutottak arra a következtetésre Budapesten tett tájékozódó látogatásuk tapasztalatai alapján, hogy az MNB 0,35 százalékponttal 1,00 százalékra csökkenti alapkamatát az idén.

A ház azzal számol, hogy az újabb kamatcsökkentési ciklus a második negyedévben kezdődhet, kisebb, 0,10-0,15 százalékpontos lépésekkel.

A Commerzbank - az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport - londoni befektetési részlegének elemzői alapeseti előrejelzésükben szintén azt valószínűsítik, hogy az MNB az idei év végéig 1,00 százalékra csökkenti alapkamatát.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői az MNB várható monetáris politikájáról összeállított új előrejelzésükben a jelenlegi 1,35 százalékos MNB-alapkamat 0,25 százalékpontos csökkentését jósolták az idei második negyedévre.

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, töltődjön és szépüljön itthon!