Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Tízezrek tüntettek a nők jogaiért Spanyolországban

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Különböző feminista szervezetek felhívására több mint harminc spanyol városban tüntettek tízezrek a nők jogaiért és az erőszak ellen a nemzetközi nőnapon kedd este.

A legtöbben a fővárosban vonultak utcára, ahol a belvárost átszelő sugárutat lezárták a tüntetők miatt. A rendőrség adatai szerint csak itt tízezer ember vett részt a megmozduláson, nők, férfiak és gyerekek is, akiknek többsége viselt valamilyen lila színű ruhadarabot vagy kiegészítőt, mivel ez a feminizmus és a nőkkel szembeni erőszak elleni harc színe.

A menetet dobosok vezették fel, a tömeg a zene ütemére skandálta a transzparenseken szereplő mondatokat, mint például: "nő, ha nem harcolsz, senki sem hall meg téged!", vagy "Egyenlő munkáért, egyenlő bért!".

"Hátrány éri a nőket a munkaerőpiacon, rosszabbak a munkaszerződéseik, és több a munkanélküli a nők körében" - mesélte az egyik tüntető saját tapasztalatait.

A felvonulás a madridi önkormányzat épületénél ért véget, ahol a szervezők felolvasták kiáltványukat. Ebben hangsúlyozták, hogy március 8-án a nemzetközi nőnapon a nők által eddig elért jogokat ünnepli a világ, de egyúttal ez nap a harcé is azokért a jogokért, amelyek eddig még nem valósultak meg a nők számára.

Követelték a társadalom és hatóságok elkötelezett fellépését a nőket érő erőszakos cselekmények ellen, és ehhez nagyobb költségvetési támogatás biztosítását is. Megemlékeztek a családon belüli erőszak idei 11 női áldozatáról, akiket párjuk gyilkolt meg.

A legnagyobb parlamenti pártok és a szakszervezetek is képviseltették magukat a tüntetésen, a menetben ott volt Pedro Sánchez, a spanyol szocialista párt miniszterelnök-jelöltje is.

A felvonulók lila zászlói a nap folyamán ellepték a legnagyobb spanyol városokat: Barcelona, Bilbao, Murcia, Palma de Mallorca, Sevilla, Tenerife, Valencia, és Zaragoza utcáin is több ezer ember tüntetett a nők jogaiért.

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi díszbe öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.