Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

A 2011-es földrengés és szökőár áldozataira emlékezett Japán

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az öt évvel ezelőtti, pusztító erejű földrengés és az azt követő szökőár több mint 18 ezer halálos áldozatára emlékezett Japán pénteken.

A 2011. március 11-én helyi idő szerint 14.46-kor (közép-európai idő szerint 6.46-kor) történt, 9-es erejű földrengésre országszerte egy perc csenddel emlékeztek. A tokiói megemlékezésen Akihito császár, Micsiko császárné és Abe Sindzó miniszterelnök is részt vett.

"Aggódom, hogy számos olyan idősödő ember van, aki mindenét elvesztette a katasztrófában, és most egyedül szenved egy olyan helyen, ahová nem ér el figyelő tekintetünk" - mondta Akihito császár. "Fontos, hogy minden ember összefogjon annak érdekében, hogy egyetlen bajba jutott se maradjon magára, és mindegyikük élete mihamarabb visszatérhessen a rendes kerékvágásba."

Abe Sindzó kormányfő elismerte, hogy továbbra is sokan küszködnek, de szerinte "az újjáépítés folyamatosan, lépésről lépésre halad, egyre több ház épül, és egyre több munkahely létesül".

A szigetország északkeleti részén található Tóhoku térségében körülbelül 160 ezer embernek mindene odaveszett a katasztrófában. Öt évvel a történtek után még mindig több tízezren élnek ideiglenes szállókon, és az elöregedő lakossággal és elvándorlással szembesülő régióban csak lassan halad az újjáépítés. Ugyanez a helyzet a természeti csapásban végzetesen megrongálódott fukusimai atomerőműnél, amelynek helyreállítása még évtizedekig eltarthat.

Abe kormánya korábban 6,5 trillió jent (körülbelül 16 ezer milliárd forintot) irányzott elő a térség újjáépítésére 2020-ig. A miniszterelnök a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékokig szeretné megnyitni a súlyosan megrongálódott tengerparti vasutat Fukusimában, valamint megháromszorozná a turisták számát a tóhokui térségben. A kabinet emellett jövő márciusig újra lakhatóvá nyilvánítaná a kiürített zónákat az atomerőmű közelében, kivéve annak közvetlen környezetét.

Öt évvel a pusztító földrengés és szökőár után a japán hatóságok továbbra is 2561 embert eltűntként tartanak nyilván. A legfrissebb adatok szerint a természeti katasztrófában 15 894-en vesztették életüket.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.