Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

A 2011-es földrengés és szökőár áldozataira emlékezett Japán

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az öt évvel ezelőtti, pusztító erejű földrengés és az azt követő szökőár több mint 18 ezer halálos áldozatára emlékezett Japán pénteken.

A 2011. március 11-én helyi idő szerint 14.46-kor (közép-európai idő szerint 6.46-kor) történt, 9-es erejű földrengésre országszerte egy perc csenddel emlékeztek. A tokiói megemlékezésen Akihito császár, Micsiko császárné és Abe Sindzó miniszterelnök is részt vett.

"Aggódom, hogy számos olyan idősödő ember van, aki mindenét elvesztette a katasztrófában, és most egyedül szenved egy olyan helyen, ahová nem ér el figyelő tekintetünk" - mondta Akihito császár. "Fontos, hogy minden ember összefogjon annak érdekében, hogy egyetlen bajba jutott se maradjon magára, és mindegyikük élete mihamarabb visszatérhessen a rendes kerékvágásba."

Abe Sindzó kormányfő elismerte, hogy továbbra is sokan küszködnek, de szerinte "az újjáépítés folyamatosan, lépésről lépésre halad, egyre több ház épül, és egyre több munkahely létesül".

A szigetország északkeleti részén található Tóhoku térségében körülbelül 160 ezer embernek mindene odaveszett a katasztrófában. Öt évvel a történtek után még mindig több tízezren élnek ideiglenes szállókon, és az elöregedő lakossággal és elvándorlással szembesülő régióban csak lassan halad az újjáépítés. Ugyanez a helyzet a természeti csapásban végzetesen megrongálódott fukusimai atomerőműnél, amelynek helyreállítása még évtizedekig eltarthat.

Abe kormánya korábban 6,5 trillió jent (körülbelül 16 ezer milliárd forintot) irányzott elő a térség újjáépítésére 2020-ig. A miniszterelnök a 2020-as tokiói nyári olimpiai játékokig szeretné megnyitni a súlyosan megrongálódott tengerparti vasutat Fukusimában, valamint megháromszorozná a turisták számát a tóhokui térségben. A kabinet emellett jövő márciusig újra lakhatóvá nyilvánítaná a kiürített zónákat az atomerőmű közelében, kivéve annak közvetlen környezetét.

Öt évvel a pusztító földrengés és szökőár után a japán hatóságok továbbra is 2561 embert eltűntként tartanak nyilván. A legfrissebb adatok szerint a természeti katasztrófában 15 894-en vesztették életüket.