Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

ENSZ: jelentősen növelte jelenlétét a dzsihadista szervezet Líbiában

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A hatalmi vákuumot kihasználva jelentősen kiterjesztette jelenlétét a konfliktus sújtotta Líbiában az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet - közölték ENSZ-szakértők a világszervezet Biztonsági Tanácsának tett friss jelentésükben.

A líbiai ENSZ-szankciókat felügyelő szakértők helyi idő szerint csütörtökön közzétett jelentéséből kiderül, hogy az Iszlám Állam az irányítása alatt lévő Szirt tengerparti városban külföldi dzsihadisták segítségével új tagokat toborzott magának a marginalizált közösségekben, továbbá Tripoliban és a fővároshoz közeli Szabrátában is megnőtt a jelenléte.

Líbiában Moammer Kadhafi diktátor 2011-es bukása óta politikai káosz és bizonytalanság uralkodik, amelyet az Iszlám Állam és több más szélsőséges csoport is igyekszik kihasználni. Az észak-afrikai országnak jelenleg két kormánya van: a nemzetközileg is elismert vezetés az ország keleti részén található Tobrukban működik, míg a milíciák szövetségéből létrejött ellenkormány a fővárosból, Tripoliból irányít.

A hatfős bizottság a jelentésében megjegyezte, hogy bár a dzsihadista szervezetnek egyelőre nem származik közvetlen bevétele a líbiai kőolajból, az Iszlám Állam a kitermelőlétesítmények elleni támadásaival az észak-afrikai ország gazdasági stabilitását gyengíti.

A jelentésben figyelmeztetnek, hogy egyre több líbiai válik áldozatául a szélsőségesek brutalitásának, amely tömegmészárlásokban csúcsosodik ki.

Az Iszlám Állam jelenléte Líbiában jól mutatja a konfliktus regionális dimenzióját, a térségbeli államok pedig továbbra is támogatást nyújtanak különböző csoportoknak az észak-afrikai országban, ami miatt csak fokozódnak a harcok - olvasható a jelentésben. A szakértők szerint a líbiai konfliktusban szemben álló felek fegyverbeszállítói között ENSZ-tagországok is vannak.

A bizottság a líbiai fegyverembargó betartatását sürgette. A tilalom alól kivételt képezhet a Tobrukban működő nemzetközileg elismert kormány.

Az iszlamista honlapokat figyelő amerikai SITE központ csütörtökön közzétett egy interjút, amely az Iszlám Állam állítólagos új líbiai "emírjével" készült. Abdul Kádir an-Nadzsdi, akit az IÁ "a líbiai provinciák igazgatásával" bízott meg, közölte, hogy célja az észak-afrikai országot a Szíria és Irak területének egy részén tervezett "kalifátusuk" előőrsévé tenni. Hangsúlyozta, hogy a dzsihadista szervezet "naponta erősebbé válik" Líbiában, ugyanakkor a szervezet terjeszkedését akadályozza a fegyveres csoportok közötti rivalizálás.

Nadzsi emellett kijelentette, hogy a környező országok nem fogják tudni megvédeni magukat a dzsihadista szervezet támadásaival szemben.

Az "emír" Abu Nabíl helyét vette át, akivel egy amerikai légicsapás végzett.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!