Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Ingyenes lábspecialista szakorvosok segítik a hajléktalanokat a Szent Péter téren

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az ingyenes zuhanyzók, borbélyszolgálat és orvosi ambulancia mellett a hajléktalanokat hétfőtől lábspecialista orvosok is segítik a Szent Péter tér szomszédságában.

Mauro Montesi orvosprofesszor, az olasz podológusok szövetségének elnöke és három orvostanhallgató váltja egymást a Szent Péter tér oldalában kialakított helységben. "A Róma utcáin élő hajléktalanok gyalogosan közlekednek, biztosan segítség számukra, ha esetleges panaszaikat orvosolni tudjuk" - nyilatkozta Mauro Montesi. Az orvos elmondta, az ő ötlete volt, hogy a hajléktalanoknak nyújtott szolgáltatások között podológiai vizit is szerepeljen, a kezdeményezést pedig a Vatikán szívesen fogadta.

Ferenc pápa tavaly februárban ingyenes zuhanyzókat állíttatott fel a Szent Péter tér oldalában. Ugyanitt ingyenes borbélyszolgálat is működik, amelyet a római borbélyok és fodrászok szövetsége ajánlott fel. A hajléktalanok hetente egyszer tiszta fehérneműt is kapnak. Idén februárban ugyanitt orvosi rendelő is nyílt. Az ingyenes rendelést a Vatikánban és más római egyházi és állami kórházakban dolgozó orvosok önkéntes munkában ajánlják fel. A hajléktalanok bármilyen panaszát megvizsgálják, gyógyszert írnak fel és ha ezt szükségesnek érzik, be is utalják a beteget valamelyik római kórházba. A legtöbben, mintegy százötvenen hétfőnként szoktak sorban állni a zuhanyra és borbélyra várva, ezért hétfőre tették az orvosi rendelést és a podológiai vizsgálatot is.

Októbertől a Szent Péter tértől nem messze éjszakai szállás is működik hajléktalan férfiak számára, ahol vacsorát és reggelit is kapnak.

Ferenc pápa 2013 márciusi megválasztása óta egyre több hajléktalant látni éjszakánként a Szent Péter tér környékén. Korábban nem engedték őket itt éjszakázni, most viszont az árkádok, kapualjak éjszakánként megteltek olasz és külföldi hajléktalanokkal, akik többek között meleg ételt, takarókat is kapnak. A hajléktalanok ellátását a pápai hatáskörbe tartozó főalamizsna hivatal fizeti. 

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, töltődjön és szépüljön itthon!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.