Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Görögország eszközöket kap segítségül az unió tagállamaitól

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A migránsok ellátása érdekében további - különféle eszközökből álló - segélyt kap Görögország az unió polgári védelmi mechanizmus (EUCPM) elnevezésű gyorssegélye keretében. A héten több tagország mellett várhatóan Magyarország is felajánlást tesz - közölte Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) vezető szóvivője hétfőn sajtótájékoztatón.

Görögországnak a mechanizmus december 3-i aktiválása óta az unió országai és Norvégia 87 ezer eszközt juttattak, köztük gyógyszereket, matracokat, sátrakat és ágyakat.

Margarítisz Szkínász arról tájékoztatott, hogy a hétvégén Hollandia 12 kisbuszt és 90 generátort, az Egyesült Királyság ezernél is több sátrat, Franciaország 4 tisztálkodásra és 12 szállásra alkalmas konténert ajánlott fel, továbbá 5 ezer vizeskannát.

Luxemburg hétfői felajánlása szerint 30 generátort, 750 ágyat matraccal, 300 széket, 1000 vizeskannát, 5000 párnát és 500 emeletes ágyat juttat el a rászoruló görög területekre - mondta el a szóvivő. Hozzátette: a héten további kiegészítő felajánlások várhatók Magyarországtól, Ausztriától, Németországtól és más uniós tagállamoktól is.

Hrisztosz Sztilianidesz, az EB humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős tagja közölte: a polgári védelmi mechanizmus keretében tett jelentős felajánlások az európai szolidaritás bizonyítékai.

Az uniós polgári védelmi mechanizmus a katasztrófahelyzetek kezelését hivatott támogatni. Segítséget nem csak a részes államok, hanem a világ bármely országa kérhet rajta keresztül. Athén tavaly december 3-án kérte először az Európai Unió segítségét a polgári védelmi mechanizmuson keresztül az országot érintő migrációs válsággal kapcsolatban.

A migrációs krízishelyzet miatt Görögország február 29-én másodszor aktiválta az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusát.

Magyarország március 8-án ajánlott fel Görögországnak ezer alumíniumvázas tábori ágyat. A felajánlást a görög hatóságok el is fogadták. A segélyszállítmány Románián és Bulgárián keresztül jut el Görögországba, az ottani katasztrófavédelem athéni központi raktárába, ahol döntenek majd végleges felhasználási helyéről.

Wellness hétvégék belföldön

Kényeztető wellness csomagok, töltődjön és szépüljön itthon!

Húsvéti Wellness ajánlatok

Közeledik a húsvét hétvége és a tavaszi szünet! Még most sem késő szobát foglalni!