Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Terrorellenes művelet tűzpárbajjal Brüsszelben

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A belga kormány mindent megtesz a rendőrök elleni keddi brüsszeli támadás elkövetőinek kézre kerítéséért - jelentette ki Charles Michel belga kormányfő esti sajtótájékoztatóján, miután megbeszélést folytatott Koen Geens igazságügyi miniszterrel és Jan Jambon belügyminiszterrel.

A kormányfő hozzátette, hogy minden lehetséges eszközt megmozgatnak az ismeretlen elkövetők elfogása érdekében, és biztosítják a főváros nyugalmát.

Jan Jambon belügyminiszter elmondta, hogy a négy sérült rendőr közül kettő már elhagyhatta a kórházat. A másik kettőt még megfigyelés alatt tartják, elsősorban az elszenvedett sokk, nem pedig a bevetés során szerzett sérülések súlyossága miatt.

Koen Geens igazságügyi miniszter a sajtótájékoztatón megerősítette azt a korábbi hírt, hogy a házkutatást a francia rendőrséggel együttműködve tartottak a helyi szervek. Elmondta: a francia-belga közös nyomozócsoport tagjaként egy francia rendőr is könnyebb sérüléseket szenvedett.

A tettesek a Le Soir című belga lap értesülései szerint Kalasnyikov típusú gépkarabéllyal támadtak a helyszínen lévő rendőrökre. Az egyik gyanúsítottat agyonlőtték a belga szövetségi ügyészség esti tájékoztatása szerint. Két másik a háztetőkön elmenekült, és azóta is szökésben van.

A belga főváros Forest nevű déli negyedének nagy részét teljesen lezárták a hatóságok, és a lakosokat arra kérték, hogy ne hagyják el otthonukat.

Lövöldözés tört ki kedden délután egy házkutatás során Brüsszel Forest nevű kerületében, amelynek során négy rendőr könnyebb sérülést szenvedett. A házban tartózkodó személyek, akiknek feltételezések szerint közük lehet a novemberi párizsi terrorcselekményekhez, elbarikádozták magukat és többször is tűzpárbajt vívtak a helyszínre vezényelt kommandósokkal - írja a BruxInfo.

Lövöldözésbe torkollott egy rutinműveletnek indult házkutatás kedden délután Brüsszel Forest nevű negyedében, amikor a tavaly novemberi párizsi terrortámadások ügyében nyomozó belga és francia rendőrökre Kalasnyikov géppisztollyal tüzet nyitottak az eredetileg lakatlannak hitt épületben tartózkodó személyek.

A tűzpárbajban négy rendőr könnyebben megsérült, és a három feltételezett elkövető egyikét ártalmatlanná tették a kivezényelt kommandósok. Nem megerősített hírek szerint belehalt a sebeibe.

A rendőrök, akik sajtójelentések szerint kedden délután 3 órakor a 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek ügyében folytatott nyomozás mellékszálaként rutin házkutatást készültek tartani, váratlanul fegyveres ellenállásba ütköztek. Érkezésükre a bejárati ajtón keresztül egy géppisztolysorozat volt a válasz. Ekkor sérülhetett meg a rendőrök közül kettő is.

A sajtó által idézett biztonsági források tudni vélték, hogy a nyomozás és a házkutatás annak a 11 személynek a környezetére irányult, akiket a párizsi terrorcselekményekkel összefüggésben tartóztattak le Belgiumban, és akik ellen vádat emeltek.

Nyomozati források cáfolták, hogy a rendőrök a párizsi merényletekben a feltételezések szerint kulcsszerepet játszó molenbeek-i Salah Abdeslam és társai nyomára bukkantak volna és ezért tartottak volna házkutatást. Ha így lett volna, akkor eleve kommandósokat küldtek volna ki a helyszínre és nem golyóállómellény nélküli rendőröket - mutattak rá szakértők.

Salah Abdeslamnak, a párizsi terrorkommandó talán egyetlen túlélőjének november óta nyoma veszett. A hatóságok azóta bottal ütik a nyomát.

Ennek ellenére egyes szakértők nem zárták ki, hogy a biztonsági szervek véletlenül nem cinkosokra, hanem valódi terroristákra bukkantak.

A hatóságok lezárták a környéket, az utcában két bölcsőde és két iskola is található, a gyerekeket és a diákokat az épületeken belül biztonságba helyezték. A hatóságok szerint a testi épségük nem volt veszélyben.

Helyi terrorizmus ellenes szakértőket az eset a tavaly januári Verviers-i terrorellenes akcióra emlékezteti, amikor a vidéki város egyik házához forró nyomon kiérkező rendőrök tűzpárbajba keveredtek a terrorista gyanús személyekkel, akik közül kettőt megöltek. A belga hatóságok később azt közölték, hogy a gyanús személyek brüsszeli célpontok elleni terrorcselekmények végrehajtására készültek.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!