Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Lemondott a horvát Elektronikus Médiatanács elnöke

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mindkét tisztségéről lemondott pénteken Mirjana Rakic, a horvát Elektronikus Médiatanács elnöke és az Elektronikus Médiaügynökség igazgatója - közölte a horvát közszolgálati televízió.

Rakicnak 2019-ig szólt volna a kinevezése, de a horvát kormány március elején negatívan értékelte mindkét említett testület tavalyi éves beszámolóját, és azzal a javaslattal élt a parlament felé, hogy törvényes kötelezettségeik súlyos megszegése miatt mentse fel a tanács tagjait és annak elnökét.

A 68 éves Rakic, aki korábban külpolitikai újságíró volt, azzal indokolta lemondását, hogy politikai nyomást gyakorolnak rá, és nem bírja tovább. A lemondást a kormánynak még el kell fogadnia.

"Kezdettől fogva a személyem ellen irányultak a támadások" - vélekedett. Hozzátette, hogy két hónap után ez már sok volt neki, mint olyan szakembernek és magánembernek, akinek van integritása. Ugyanakkor azt sem akarja, hogy a tanács többi tagja miatta váljon áldozattá.

Mirjana Rakic azután találta magát a két hónapja kormányzó jobboldali kormány célkeresztjében, hogy az általa vezetett intézmény január végén egy időre felfüggesztette egy helyi televízióállomás működését szerbellenes megnyilatkozások okán.

A kormány döntése ellen korábban felszólalt a Horvát Újságírók Szövetsége, ellenzéki képviselők egy csoportja pedig levélben fordult az Európai Bizottsághoz, amelyben azt írták: a kormány törvénytelenül kérte a médiatanács elnökének és tagjainak idő előtti felmentését.

Egyes sajtóértesülések szerint az ügy könnyen az Európai Bíróság elé kerülhet, a pert pedig nagy valószínűséggel el is veszítené Horvátország.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!