Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Gepárdkölykök életéért küzdenek a Cincinnati Állatkertben

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A gepárdoknál ritkaságnak számító császármetszéssel világra jött koraszülött sarjak életéért küzdenek a Cincinnati Állat- és Botanikus kertben.

Az intézmény munkatársa, Mark Campbell szerint a hónap elején született öt kölyök immunrendszere gyenge, nem képes védekezni a fertőzések ellen. A három hím és két nőstény folyamatos ellátást kap, háromóránként etetik őket.

"Az anyaállat lábadozik, mi pedig keményen dolgozunk, hogy a koraszülött kicsinyek magukra szedjenek néhány dekát" - fogalmazott hétvégi közleményében Campbell, hozzátéve, hogy a kölykök életben maradása szempontjából az első hetek és hónapok a döntőek.

A kicsik várhatóan speciális ellátást kapnak a következő 8-12 hétben. Az állatkert látogatói a "csecsemőszoba" ablakain keresztül nézhetik meg őket.

A kölykök március 8-án születtek az állatkert regionális gepárdtenyésztő intézményében, ahol ritkán alkalmaznak császármetszést. Az Egyesült Államok egyik legrégebbijének számító állatkertben töltött 25 éve alatt Campbell mindössze három ilyen beavatkozás lebonyolításában vett részt.

A Cincinnati Állatkert élen jár a gepárdtenyésztésben. Az elmúlt 14 évben 54 kölyök született az intézményben.

A világ leggyorsabb szárazföldi állatának számító gepárd veszélyeztetett faj, populációja folyamatosan zsugorodik a vadászat, a csökkenő mennyiségű zsákmány és a természetes élőhelye elvesztése miatt az egész világon.

A namíbiai székhelyű Cheetah Conservation Fund szerint az afrikai szavannákon honos állatból mára kevesebb mint 10 ezer példány maradt 23 afrikai országban.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!