Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Erőszakos összetűzések történhetnek a macedón-görög határon

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Erőszakos összetűzések történhetnek a lezárt görög-macedón határnál a német szövetségi rendőrség egy nem nyilvános elemzése szerint - írta pénteken a Die Welt című német lap.

A görög-macedón határon alkalmazott "korlátozó jellegű határigazgatás" ellenére egyelőre nem tapasztalható, hogy a Görögországban rekedt menedékkérők jelentősebb számban igyekeznének a lezárt szakaszt elkerülve más úton továbbhaladni Közép-Európa felé. Inkább a nyugat-balkáni migrációs folyosó megnyitására irányuló törekvés a jellemző, a menedékkérők "megpróbálják 'lerohanni' a határt, és ebben az összefüggésben emelkedik az erőszakos összecsapások valószínűsége" - idézett a Die Welt a hírportálján a szövetségi rendőrség elemzéséből.

A lap kiemelte, hogy félrevezető az az állítás, miszerint a balkáni útvonalat teljesen lezárták, hiszen továbbra is érkeznek védelmet kereső emberek Németországba. A határellenőrzésért felelős szövetségi rendőrség március 18. és 23. között 808 úgynevezett irreguláris - szabálytalan - határátlépést regisztrált, 576-ot a bajor-osztrák határon. Irregulárisnak az érvényes papírok vagy vízum nélkül történt határátlépést nevezik.

Amennyiben a jelenlegi szinten marad a menedékkérők beáramlása, az EU-Törökország megállapodás révén befogadandó menekülteket leszámítva körülbelül 50 ezer új ember kerülne be a menekültügyi rendszerbe, ami a menedékjogi kérelmek nagymértékű emelkedése előtti utolsó évben, 2012-ben regisztrált nagyságrendnek felel meg - írta a Die Welt.

A napokban más német lapok is közöltek adatokat az újonnan érkező menedékkérők számának alakulásáról. A szövetségi rendőrség kimutatásain alapuló beszámolók szerint márciusban a hónap 22. napjáig 4587 menedéket kereső ember érkezett, vagyis naponta átlagosan 208.

Tavaly szeptembertől a tél beálltáig gyakran naponta 10-15 ezren érkeztek, majd fokozatosan csillapodott a menekülthullám. Az idén február közepéig még általában 2000 felett volt az érkezők száma, a macedón-görög határ lezárása óta pedig ennek a töredékére esett vissza. Egy nap alatt 300-nál több irreguláris határátlépést legutóbb március 6-án regisztráltak.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!