Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Peszkov: nincsenek orosz katonák a Donyec-medencében

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Donyec-medencében nem voltak és most sincsenek orosz katonák, de voltak és vannak olyan orosz állampolgárok, akik szolidárisak az ott lakókkal - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szombaton, reagálva az ezzel kapcsolatos, visszatérő kijevi vádakra.

Peszkov a moszkvai TVC televízió egyik műsorában beszélt erről. Azt mondta, hogy rengeteg orosz érez mély szolidaritást a Donyec-medencében élők iránt, akik ténylegesen félelemben élnek az ukrán fegyveres erők és a nacionalista osztagok fenyegetése miatt.

"Ezekben az emberekben szilárd a szándék, hogy harcoljanak életükért és megvédjék biztonságukat" - idézték orosz hírügynökségek Peszkovot. A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy ő olyan donyecki lakosokról beszél, akik mellesleg Ukrajna állampolgárai, és akiket maga Ukrajna taszította el magától.

A szóvivő azzal vádolta Kijevet, hogy nem képes vagy nem akarja végrehajtani a minszki tűzszüneti egyezményekben foglaltakat. Kijevnek szerinte ehhez előbb vagy utóbb közvetlen párbeszédet kell létesítenie a donyecki és luhanszki szakadár "köztársaságok" vezetőivel, miközben terroristáknak tartja őket.

Peszkov több külpolitikai kérdést érintett az interjúban, beszélt a többi között az orosz-török viszonyról is, amely rendkívüli kiéleződött azután, hogy tavaly novemberben a török légvédelem lelőtt egy Szu-24-es orosz harci gépet a szíriai-török határ térségében, azt állítva, hogy az illetéktelenül tartózkodott a török légtérben.

Dmitrij Peszkov megismételte azt a moszkvai álláspontot, hogy szó sem lehet semmilyen kapcsolatteremtésről Ankarával, amíg "nem teszi meg azt, amit meg kell tennie ilyen helyzetben". A szóvivő nyilvánvalóan arra utalt, hogy Moszkva bocsánatkérést követel Ankarától, amely azonban erre nem hajlandó.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.