Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Csehország és Kína stratégiai szerződést kötött

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csehország és Kína stratégiai partnerséget kötött, az erről szóló szerződést kedden Prágában írta alá a két ország államfője, Milos Zeman és Hszi Csin-ping.

"A most aláírt stratégiai partnerség kapcsolataink jövőbe mutató iránytűje" - jelentette ki a dokumentum aláírása után a kínai elnök. Méltatta a cseh-kínai kapcsolatokat, amelyek szerinte számos területen gyorsan fejlődnek, és a két fél együttműködését több ízben is a "pragmatikus" jelzővel illette.

Hszi Csin-ping az első kínai elnök, aki hivatalos látogatást tesz az 1993-ban megalakult Csehországban. A szocialista Csehszlovákiában sem járt soha kínai államfő.

A két elnök jelenlétében a cseh kormány miniszterei és kínai partnereik emlékeztetőket írtak alá a gazdasági, kereskedelmi, egészségügyi és iskolaügyi együttműködésről.

Milos Zeman a dokumentumok aláírását követően úgy nyilatkozott, hogy a kínai befektetések értéke Csehországban az idei évben mintegy 95 milliárd koronát (körülbelül 1100 milliárd forint) tesz majd ki. A legnagyobb cseh autógyár, a Skoda Auto pedig a következő öt évben 60 milliárd korona értékű beruházásokat hajt végre Kínában - tette hozzá.

A közszolgálati hírtévé (CT24) azt jelentette, hogy a stratégiai partnerségről szóló szerződés végső formába öntése nem volt könnyű. A CT24 a cseh diplomácia sikerének minősítette, hogy a dokumentum szövegéből kikerült azt a bekezdés, miszerint Tajvan Kína részét képezné, és bekerült egy rövid bekezdés az általános emberi jogok betartásának szükségességéről. Hivatalosan a televízió értesülését nem erősítették meg, de nem is cáfolták.

A kínai elnök hétfőn érkezett Csehországba, hivatalos fogadására kedden délelőtt került sor a Prágai Várban. Tiszteletére rendkívüli módon 21 ágyúlövés is elhangzott. Ilyen magas szintű állami ceremóniára legutóbb a múlt század ötvenes éveiben volt példa.

A kínai államfő délután a cseh parlament két házának elnökeivel, valamint a kormányfővel is találkozik. Szerda délelőtt pedig vendéglátójával együtt részt vesz a cseh-kínai gazdasági és kereskedelmi fórumon.

A cseh jobboldal és néhány emberi jogi szervezet élesen bírálják a kínai államfő prágai látogatását. Az ellenzéki TOP 09 párt a képviselőházban, míg két prágai kerület jobboldali vezetése a helyi városházák épületén a látogatás idejére tibeti zászlókat tűzött ki. A városban kiakasztott kínai zászlókat több tucatnyi helyen megrongálták, vagy ellopták. Milos Zeman szóvivője útján politikai provokációnak minősítette ezeket a dolgokat.

Hszi Csin-ping csehországi látogatását rendkívüli biztonsági intézkedések kísérik. Érkezésekor Csehország légterében leállították a forgalmat, s különleges rendőri-katonai járőrök vigyázzák azokat az útvonalakat, amelyeken a kínai elnök konvoja közlekedik.