Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Hétvégén kiderül, ki lesz az új londoni polgármester

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Megkezdték a brit helyhatósági választásokon leadott szavazatok számlálását, ám a Londoni polgármester-választás hivatalos eredménye csak hétvégére várható.

Ugyan befejeződtek a nagy-britanniai helyhatósági és regionális parlamenti választások és megkezdték az úgynevezett szupercsütörtökön leadott szavazatok összeszámlálását, a várakozások szerint azonban napokig tarthat, mire eredményt hirdetnek. Talán csak szombatra derül ki, hogy ki lesz London, illetve több más brit nagyváros új polgármestere.

Boris Johnsont, a London polgármesteri tisztségét nyolc éve betöltő konzervatív párti politikust, akit a brit sajtó a kormányfői tisztségért 2020-ban már nem induló David Cameron miniszterelnök legesélyesebb utódjelöltjei között tart számon, várhatóan vagy a konzervatív Zac Goldsmith alsóházi képviselő vagy a Munkáspártban politizáló Sadiq Khan követi a város vezetőjeként.

Zac Goldmsmith milliárdos nagyvállalkozói családban nevelkedett, felesége a nagy múltú Rothschild bankárdinasztia leszármazottja, Sadiq Khan pedig pakisztáni bevándorlók gyermekeként született, édesapja londoni buszsofőr volt. A választás előtti utolsó felmérés szerint a Munkáspárt jelöltje jóval népszerűbb a londoniak között.

A skóciai, walesi és észak-írországi regionális parlamenti választások közül a skóciai voksolás legnagyobb tétje, hogy a Skóciát az előző, 2011-es helyi választások óta többségben kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt megőrzi-e többségét. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, a párt vezetője a részeredmények alapján már történelmi győzelmet hirdetett, ám az egyelőre nem teljesen bizonyos, hogy pártja megőrizte abszolút többségét az edinburghi parlamentben.