Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Kiss J. László: Németországban is megerősödtek a szélsőségek

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Németországban is egyre többen fordulnak a szélsőségek felé a kereszténydemokrata és szociáldemokrata pártok irányából - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. Kiss J. László szerint már a Bajorországot vezető CSU pozíciója is veszélyben van.

A Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint Angela Merkel eddigi hivatali ideje alatt mindig sikeresen beépítette a partnerpártok programpontjait a CDU irányvonalába. A szociáldemokraták ezért gyengülhettek meg az elmúlt években.

„A CDU hagyományos konzervatív identitását, önazonosságát elveszítette, és nagyon sokan, akik ebben a hagyományos keresztény-konzervatív pártban otthon érezték magukat, most otthontalanná váltak. Az új jobboldali populista párt, az Alternatíva Németországnak az elmúlt tartományi választásokon jól szerepelt három tartományban - ez azzal magyarázható, hogy nagyon sok, a CDU-ból kiábrándult, frusztrált választónak tudott politikai alternatívát nyújtani” - mutatott rá a Corvinus Egyetem tanára.

Kiss J. László az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta, hogy Ausztriához hasonlóan Németországban is a szélsőségek megerősödéséhez vezetett a két néppárt folyamatos együttműködése. A pártrendszer dinamikus átalakulásának legnagyobb nyertese az Alternatíva Németországnak.

A CDU – CSU szövetségben pedig egyre erősödik az ellentét – tette hozzá az egyetemi tanár.

„Ilyen méretű ellentétes vélemények és elidegenedés a két párt között ilyen tartósan még nem volt. Ez is azt mutatja, hogy a CDU identitása megváltozott és a CSU-val ilyen alapvető kérdésekben, mint a menekültkérdés, nem tudnak megállapodni. Ez lényegében mindkét pártra, de elsősorban a CDU-ra hátrányosan fog hatni a 2017-es német parlamenti választásokon" - fogalmazott Kiss J. László.

A Budapesti Corvinus Egyetem tanára hangsúlyozta: Németországban is kezd világossá válni, hogy a szélsőséges pártokat nem lehet diszkriminálni, hanem vitázni kell velük.