Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

A pokolba küldte Ban Ki Munt Gambia elnöke

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Elküldte a pokolba Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt és az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogvédő szervezetet Yahya Jammeh, Gambia elnöke, miután a főtitkár és az AI vizsgálatot követelt egy gambiai ellenzéki őrizetben bekövetkezett haláláról.

"Ban Ki Mun és az Amnesty International elmehetnek a pokolba! Kik ők ahhoz, hogy ezt követeljék?" - mondta Jammeh a Jeune Afrique nevű lapnak adott interjújában. Az AI Solo Sandeng, az ellenzéki Egységes Demokrata Párt (UDP) politikusa őrizetben bekövetkezett halálának kivizsgálását követelte.

"Mi a baj? Gyakori, hogy emberek halnak meg őrizetben vagy kihallgatás során. Tessék, meghalt egyetlen egy ember, és vizsgálatot akarnak indítani? Senki sem fogja megmondani, mi legyen az országomban" - hangsúlyozta a világ egyik legszegényebb országának az elnöke.

Yahya Jammeh saját elmondása szerint büszke arra, hogy a nyugati országok diktátornak nevezik. Szerinte az afrikai országok vezetői bólogató Jancsik, saját magát a "fejlődés diktátorának" tartja.

A gambiai elnök szerint, amikor átvette az ország vezetését, a nyugat-afrikai ország a világ egyik legszegényebbje volt. Yahya Jammeh szerint ez már nem így van. Van ellenzék, van parlament és egy megbízható egészségügyi rendszer - summázta az ország sikereit.

Mi értelme a kétszámjegyű növekedésnek, ha az iskolás gyerekeknek dolgozniuk kell? - tette fel a kérdést.

Yahya Jammeh 1994-ben vértelen államcsíny útján vette át az ország irányítását, 1996-ban választották elnökké. Azóta az ötévente megrendezett elnökválasztásokat sorra nyeri. "Addig leszek elnök, amíg Isten és a népem akarja" - szögezte le.