Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Ha már a tenger is unalmas...

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A nyár utolsó hónapjában sokan még a tengerparton töltik a vakációt, pedig Európa nagyvárosai is tartogatnak látnivalókat. A fapadosokkal pedig könnyen és olcsón megszervezhető egy hosszú hétvége Európa szinte bármelyik fővárosában.

Budapestről Európa legalább 40 városába lehet eljutni fapados repülővel. Így akár egy-egy koncert, fesztivál vagy kiállítás kedvéért is érdemes lehet útnak indulni.

Csatorna-fesztivál Amszterdamban

Amszterdamban például augusztus 12-én kezdődik, és kilenc napig tart a kilencedik Csatorna-fesztivál. Különlegessége, hogy minden évben egyetlen téma ihleti az összes alkotást: az idén ez a fény, tehát az előadók a világosságot jelenítik majd meg műveikben. Lesznek koncertek a tereken, a műemlék épületekben, de vízi színpadokon is.

A múzeumokban már most is különleges időszaki kiállítások láthatók. Ilyen például a Van Gogh múzeum Nők Tokióból és Párizsból című tárlata. A kiállításon 19. századi francia és japán festők alkotásai mellett helyet kaptak a japán nők korabeli használati tárgyai is: ruhák, kimonók, hangszerek is.

Hollandiában az idén Rembrandt évet tartanak, így a Rijks múzeumban most a festő valamennyi alkotása látható, csakúgy, mint az a Peter Greenaway-installáció, amelyet Rembrandt leghíresebb festménye, az Éjjeli őrjárat ihletett.

Irány Párizs!

Érdemes ellátogatni a francia fővárosba is, ahol augusztus közepéig még tart a nyári fesztivál. A párizsi plázson különleges tahiti hangulat fogadja a turistákat, amely idén Francia Polinézia kultúráját, művészetét és ízeit mutatja be.

A Szajna-parti városban augusztus végéig várja látogatóit a Star Wars kiállítás la Villette-ben, a tudomány és az ipar városában, amely betekintést ad a Csillagok Háborúja kulisszái mögé, és ahol az érdeklődők a valóságban is szemügyre vehetik a filmben használt eszközöket.

A Maillol múzeumban pedig a huszadik század egyik leglátványosabb személyiségéről, Marilyn Monroe-ról látható egy igen különleges fotókiállítás. Az eddig csak magángyűjteményben látható képeket Bert Stern készítette 1962-ben, a színésznő halálának évében, a Vogue magazin számára.