Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Péniszfaragványoktól Ciccolináig: kiállítás kétezer év művészetéből

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyebek mellett egy pompeji bordélyház freskóját is bemutatják azon az ősszel megnyíló londoni kiállításon, amelynek anyagát az utóbbi kétezer év szexuális vonatkozású műtárgyaiból válogatták össze. A tárlatot csak 18 évnél idősebbek látogathatják.

A 250 kiállítási tárgy hatalmas időszakot ölel fel, az ókori görög vázáktól Ciccolináig.

A Barbican galériát vezető Kate Bush hangsúlyozta: a kiállítás provokatív és lebilincselő lesz; új megvilágításba helyezik a szexualitásról kialakult modern gondolkodást.

"Szeretjük azt gondolni, hogy egy nagyon liberális korban élünk, de ez a tárlat megmutatja, hogy ez mennyire viszonylagos, és mennyire esetleges az egyes korok és kultúrák szexhez való viszonya" - fogalmazott Kate Bush.

Marina Wallace, a kiállítás egyik kurátora szerint arra is rámutatnak majd, mennyire változtak a cenzúra határai, hogyan váltak a korábban elfogadhatatlan ábrázolások elfogadottá, és fordítva.

Az ókori Rómában például kifejezetten gyakori volt a szexuális jelenetek ábrázolása, az útkereszteződéseket például gyakran péniszfaragványok díszítették, amelyek a balszerencse elűzésére szolgáltak.

Amikor azonban a XIX. században feltárták Pompeji romjait, benne egyebek mellett a szeretkező párokat ábrázoló freskókkal, sok műalkotást az obszcén tárgyaknak fenntartott tárlatba vittek, ahol csak a kiváltságosok láthatták azokat.

Hasonló, elzárt tárlatot hoztak létre a viktoriánus korabeli British Múzeumban is, amelyet a fiatalok, a képzetlenek és a nők nem látogathattak.

A Barbican kiállításának anyaga nem korlátozódik az európai kultúrkörre: 17. századi kínai festményeket és a Káma Szútra egyes ilusztrációit is meg lehet majd tekinteni.