Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Bodies - preparált testek ismeretterjesztő céllal

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szombaton nyílik Budapesten a Bodies kiállítás, amelyet eddig Amerikában, Mexikóban, Amszterdamban és Prágában 8 millió ember látott. Az anatómiai tárlat fogadtatása mindenütt vegyes volt, elsősorban azért, mert a gyűjtemény valódi emberi holttestekből áll. A budapesti kiállítást szervező Vam Design munkatársa az InfoRádióban hangsúlyozta: a tárlat tisztelgés az emberi test előtt, egyben XXI. századi ismeretterjesztés.

A Bodies című kiállítás célja az ismeretterjesztés, a tisztelgés az emberi test előtt - mondta az InfoRádiónak az egyik főszervező. Kosaras Renáta hozzátette: a Vam Design Centerben megtekinthető tárlaton szereplő preparátumok olyan emberektől származnak, akiknek hozzátartozóit nem találták meg haláluk után, vagy maguk ajánlották fel testüket tudományos célra.

A szervező szerint a december 31-ig látogatható kiállítás nem megrázó, tematikusan mutatja be az emberi test egyes részeit, a szervezetet behálózó érrendszert, vagy azt, milyen a rákos tüdő vagy a daganatos csont.

A tárlatot, ahol orvostanhallgatók segítenek megérteni a test működését, tíz évnél idősebb gyerekek már látogathatják - fűzte hozzá Kosaras Renáta.

A Bodies című kiállításon látható preparált "emberszobrokhoz" hasonlókat először egy német anatómus, Günther von Hagens készített. A férfi különleges tartósítási technikát fejlesztett ki, amelynek során a szövetet folyadék- és zsírtartalmának eltávolítása után műanyaggal tette időtállóvá.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa