Okosrádió

Meghallgatom Élő adás

Az államtitkár lesz a Nemzeti Galéria főigazgatója

Okosrádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára töltheti be március elsejétől a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatói posztját - jelent meg a Népszabadság keddi számában.

Tíz napja született meg a bírálóbizottságok javaslata öt nemzeti kulturális közintézmény főigazgatói posztjáról. A tizenhárom pályázót a minisztérium közlése szerint a napokban tájékoztatja végső döntéséről Hiller István.

Ahogy az Index arról korábban beszámolt, a múzeum vezetését Csák Ferencnek ígérték. A minisztérium jó néhány nagy intézmény vezetésére írt ki pályázatot, noha a megbízatások egy része a közlemény megjelenésekor már régebben lejárt, vagy még nem volt esedékes a procedúra.

A hírek szerint a lépésre azért volt szükség, hogy a következő kurzus idejére helyet találjanak a jelenlegi vezetés embereinek - például a karrierjét a Pécs 2010 projektben is építgető karrierpolitikusnak, Csák Ferencnek.

A lap értesülése szerint a Magyar Nemzeti Múzeumnál nulladik forduló is zajlott, amelyben Romsics Ignác mellett további két neves történészt is megkeresett informálisan a miniszter, ők azonban nem éltek a felkínált lehetőséggel. A posztra Csorba László, a Római Magyar Akadémia volt igazgatója a legesélyesebb.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet esetében eredménytelen lett a pályázat. Ugyancsak érvénytelennek minősítették a pályázatot a Műszaki és Közlekedési Múzeum esetében.

A lap úgy tudja: a Brüsszeli Magyar Intézet élére Reményi Krisztina, a bécsi Collegium Hungaricum vezetői posztjára Méhes Márton pályázott eséllyel.